Както вече беше съобщено, разбитата банда на варненеца Радослав Калчев-Черния Роди, уличена за убийствата на себейство Дамянова и бизнесмена Борислав Манджуков, е била свързана с т. нар. Кушлева група.

Варненската група имала връзка както в "професионален", така и в личен план с разбитата в София група на Мила Георгиева - доведената дъщеря на бившия митнически шеф Христо Кулишев. Оказа се, че синът на Георгиева - Мартин Джито, който се издирва, живее с дъщерята на Черния Роди - Жана, и има дете от нея.

"В момента наблюдаваме доста интересни тенденции, наблюдаваме вече родова престъпност - лица, които са свързани в съответни родове, преливат се с други престъпни родове и кланове. Можем да говорим вече и за наследствена престъпност. При разкриването на тези поръчкови убийства като тенденция забелязвам, че криминалистиката ще отстъпва все повече място на криминологията. В момента, в който се опитат да надигнат глави, ние ги задържаме, арестуваме ги и ги изправяме пред правосъдието", коментира Лазаров пред БНР.

Главният секретар подчерта, че не кръщават акциите, а журналистите ги водели като статистика. Самият той не знаел колко са, но се надявал да стигнат поне до един футболен отбор.

Лазаров допълни, че към момента нямало ръст на организираната престъпност, организирани и координирани структури, които да влияят на определи процеси в обществото, а само отделни структури.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов пък коментира, че нивото на престъпниците падна много.

"Не са ония интелигентни бандити от миналото, които познаваме", добави прокурорът.

"Няма ги онези сериозни джентълмени и престъпници, с които полиция и прокуратура се разбираше, когато бъдат притиснати", каза още Попов, цитиран от "Фокус". Той обрисува престъпниците като млади хора от друго поколение, чието единствено занимание е за няколко лева, ако трябва да убият човек.

Днес двамата дадоха пресконференция в Пловдив, на която съобщиха, че собственикът на частната "Неотложна помощ" в града Атанас Червенков–Райфъла стои зад престъпна група, която е направила опит за убийство, извършила е няколко палежа на автомобили и е съпричастна към други престъпления.

Разбита група обаче няма връзка с убийството на Димитър Стоянов-Лудия.

Междувременно полицията в Плевен и Елин Пелин разкри още две убийства.