Това каза главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров на извънреден брифинг в Бургас, съобщи "Флагман". Държавният обвинител бе категоричен, че засилените проверки ще продължат и прокуратурата ще постави под натиск целия криминален контингент.

Бургаска област е номер 1 в страната по риск от престъпление, отчете министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Това е изчислено на база данни от последната година като коефициентът е 17,9 за Бургаска област. За сравнение коефициентът на престъпност в Смолянска област е 4, обясни Радев. Данните са на базата на изготвена нова карта за измерване на криминогенната обстановка, която министърът на вътрешните работи предстои да представи пред премиера Бойко Борисов.

В Бургас Радев обясни, че за предстоящия туристически сезон ще бъдат командировани 976 полицаи, като ще бъдат изпратени униформени и от Румъния, Полша, Чехия и Унгария. Той увери, че летният сезон ще протече нормално и няма да бъдат допуснати случаи като миналогодишната престрелка в заведение в Слънчев бряг, при която един мъж бе убит, а трима ранени.

Дир. бг припомня, че Димитър Желязков-Митьо Очите бе прострелян с пет куршума в заведението "4 You" в "Слънчев бряг" на 8 юни 2016 г. При престрелката загина гардът му Александър Алексиев, а друг негов охранител бе ранен.

Тогава бяха задържани и обвинени за опит за убийство на Митьо Очите - Георги Иванчев и Радослав Димитров. 31-годишният Тодор Славов пък бе арестуван и му бе повдигнато обвинение за убийството на Алексиев.

Стрелбата в "Слънчев бряг" е дело на организирана престъпна група с ръководител
Божидар Кузманов, известен като Божо Кравата, за което има много доказателства, твърдеше ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. На върха на групата стоял собственикът на заведението, пред което стана стрелбата между хората на Митьо Очите и задържаните - Божидар Кузманов по прякор Кравата.

Главният прокурор Сотир Цацаров тогава определи причината за престрелката между 40 души по следния начин: "Не е спор за парко място, а за наркомясто. По скоро става въпрос за територия".