По време на парламентарния блиц контрол лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов го попита какви мерки се вземат срещу битовата престъпност. Именно справянето с нея е едно от седемте условия Патриотичният фронт да продължи да подкрепя кабинета. Срокът, който бе даден от формацията, изтича днес, но оттам заявиха, че ще дадат окончателен отговор в петък, за да проведат последни разговори с партньорите си.

Борисов отговори, че ако се прави съдебна реформа, това трябва да е основната част на тази реформа.

"Години, десетилетия си говорим за хора с висящи дела и ето сега в Сандански е най-ярък пример - човек с над 20 висящи дела, убива човек (говори за случая на АМ "Струма" - б.р.)", мотивира се премиерът, цитиран от БТА.

По думите му същият проблем има и в митниците, и в КАТ - "един, втори, трети акт, докато не мине давностният срок". Каква е превенцията на този, който кара без книжка, попита Борисов.

"Не казвам да върнем тухларните, но имаше превантивен ефект, когато те хванат и понасяш веднага отговорността", заяви още той.

И добави, че огромният бич са крадците на коли, крадците на апартаменти и къщи. По думите му статистиката на МВР казва, че има по-голям процент разкриваемост, но крайният ефект - осъдителна присъда, е само пренебрежителните 1-2%. Всички са на свобода, обобщи Борисов.

Според него и от видеонаблюдението няма ефект, ако от него няма конкретен бърз резултат.

"Ще го направим, ще дадем пари, ще го заснемем за 25-ти път този от Сандански и какво от това? Ще отиде адвокатът, ще го освободи и той (престъпникът - б.р.) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата. В момента е златно време да си адвокат, при цялото ми уважение към тях", заключи премиерът.

Междувременно от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че по време на днежното заседание на кабинета е обсъдено да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес.

"Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието. Като са му обрали апартамента ние ще отчетем по-голяма разкриваемост, но той вика: „Да де, но любимото ми нещо от вкъщи го няма”, " е заявил Борисов, става ясно от публикуваната стенограма.

Той подчертава, че когато призовкарите се опитат да намерят престъпник, ги разиграват като „маймуни”, а те се уморяват, изнервят и ефектът е никакъв.

И пред кабинета премиерът поставя въпроса за адвокатите:

"Ето сега - ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят?!".  

Борисов призовава министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите мерки.

По думите му прокурорите и съдиите могат да съдействат, но те са независима система и, ако искат ще го направят, ако искат няма да го направят.

"Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят
", казва още премиерът.