Всички петима задържани са обвинени за участие в организирана престъпна група и контрабанда. Това съобщи по bTV Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Както вече стана известно в разследването се включи и Агенция "Митници".

Действали са и у нас, и в чужбина, а тарторът на бандата вече обвинен в подбудителство. Задържан е и извършителят на убийството, заяви директорът на националната полиция Георги Терзийски.

Групата се е занимавала с трафик на наркотици, на цигари и др. и е извършила убийство, откъдето започва разплитането на случая.

Друга група, срещу която вече се води дело в Специализирания наказателен съд за контрабандата на около 15 тона хашиш, е част от новоустановената група. Според анализа на доказателствата към онзи момент, когато е разкрита първата група за контрабанда на хашиш, задържаните през уикенда лица са били част от нея, но не е имало доказателства срещу тях, каза Арнаудова.

Затова са останали извън полезрението на наказателното производство и са продължили да извършват престъпления, добави тя.

В това време са приобщили нови лица и са убили свой съучастник (таксиметровия шофьор Борислав Петров), за да намалят доказателствата, които прокуратурата е представила на съда за осъждането на всички 10 обвиняеми и вече подсъдими лица, обясни Арнаудова.

Разбитата от ГДБОП банда убила подсъдим за 14,5 т хашиш >>

Борислав Петров е направил пълни самопризнания по време на досъдебното производство, разкривайки собствената си престъпна дейност и тази на останалите членове на групата, и е имал намерение да направи същите признания пред Специализирания наказателен съд. Затова е бил убит, категорична е говорителката на главния прокурор.

Всички петима задържани и обвиняеми лица са известни и на полицията, и на прокуратурата и имат криминални регистрации, главно за престъпления против собствеността, за хулигански действия, причиняване на телесни повреди. Четирима вече са осъждани, като са им били наложени наказания, които са били изтърпени, пробации или условни присъди, изпитателния срок за които е изтекъл, каза още Арнаудова.

На всички задържани са наложени най-тежките мерки за неотклонение – „задържане под стража“.

Надяваме се този арест да продължи максимално дълго време. Прокурорите ще се постараят максимално бързо да внесат делата в съда. Ще настояваме те да получат най-тежки наказания, заключи Арнаудова.