Вчера стана ясно, че след като самолет на авиокомпания "България ер" се е приземил в следобедните часове на 20 март, пътниците са били пуснати да минат през Терминал 2, без задължителния контрол от граничните полицаи. МВР веднага започна проверка какви са причините за това.

Днес обаче премиерът е извикал министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов е разпоредил на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания. Той е наредил също в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на ГКПП "Аерогара София" и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й, се казва още в съобщението. 

Вчера вътрешният министър коментира:

"Този случай ме притеснява. И в "Гранична полиция" на летището имаше и друг случай. Назначена беше проверка. Лично ще проверя за резултатите и дали има наказани по веригата. Тогава не ставаше дума за самолет, а за пропускане само на един граждани. Сега разбирам, че целият самолет не е бил проверен. Ще видим кой е виновен, защото това е притеснително. Обяснявам си го с пропуски в работата на тези хора, които са там. Всичко ще се проследи. Камери, свидетели".

Запитан дали директорът на Гранична полиция трябва да подаде оставка Радев отговори:

"Ще си помисля! Аз много внимавам за кадрите в МВР. Трудно набираме качествени хора, трудно се освобождавам аз като министър от хора, които са работили в системата. Дори да ми предложат някой за уволнение, проверявам дали трябва да го уволня или не".