"Все още има големи различия между МВФ и Гърция в повечето ключови области и не се вижда прогрес в опитите за намаляване на тези различия", заяви говорителят на МВФ на днешен редовен брифинг на Фонда във Вашингтон, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл" и БНР.

"Ние сме далеч от постигане на споразумение. Нашият преговарящ екип напусна Брюксел с оглед липсата на прогрес в разговорите с гръцките представители. Сега топката е изцяло в ръцете на Гърция", подчерта Гери Райс.

Според МВФ, преговорите с Гърция относно пенсионната реформа, данъчната политика и финансирането на страната се намират в задънена улица.

Говорителят на МВФ допълни, че са необходими реформи в пенсионната политика и в данъчната политика (данък добавена стойност), за да се осигури бюджетна стабилност, тъй като по-слаби ремонти в тези две ключови области ще изискват и по-голямо бъдещо финансиране и нови дългови облекчения.

Гери Райс също така заяви, че управляващият директор на МВФ Кристин Лагард ще посети Европа през следващата седмица.

По-рано днес президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман заяви, че опасността от дефолт на Гърция нараства с всеки изминал ден.

"Има силна воля да се помогне на Гърция. Данъкоплатците от другите страни от еврозоната вече са предоставили значителни средства в подкрепа на неизбежния процес на корекции. Но времето напредва и опасността от дефолт нараства с всеки изминал ден", изтъкна Вайдман в реч в Лондон, разпространена от кабинета му.

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Брюксел, след срещата на върха ЕС-Страните от Латинска Америка и Карибите, че се очакваше до часове ще бъде постигнато окончателно споразумение между Гърция и кредиторите ѝ.

Но държавният глава допълни, че България има „план Б“ при евентуален банкрут на Гърция.

"Ние си даваме сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, България ще бъде най-засегната. Искам да ви уверя, че са взети необходимите мерки, гръцките банки в България са добре капитализирани, валутният борд ни пази", коментира Плевнелиев.