Решението на премиера Алексис Ципрас да сключи примирие с кредиторите и да започне преговори за трета спасителна програма изведе на преден план силите в СИРИЗА, които не просто не изключват едно такова развитие, а и са работили, за да го постигнат, пише GRReporter.

Като най-изтъкнат представител на почитателите на драхмата се очертава Янис Варуфакис, който призна, че през целия си мандат в министерството на финансите е разработвал план в посока връщане към драхмата.

Разкритията продължават да скандализират голяма част от гръцкото общество, а правосъдието вече започва да търси наказателна отговорност за действията на ръководената от него група.

Друг отявлен почитател на драхмата е бившият енергиен министър, но най-вече лидер на Лявата платформа в СИРИЗА, Панайотис Лафазанис.

Преди два дни Лявата платформа отпразнува 5-та годишнина на своя сайт iskra.gr, носещ името на издавания от Ленин вестник.

В речта си Лафазанис не се поколеба да обвини всички, които се противопоставят на завръщането към национална валута и призова правителството да не подпише никакво споразумение с кредиторите преди въпросът да бъде обсъден от партийните органи в СИРИЗА.

Над 250 полицаи охраняват мисията на кредиторите в Атина

Гръцките власти мобилизираха над 250 полицаи, много агенти в цивилно облекло, коли, хеликоптери и специална техника за охрана на представителите на мисията кредитори, които в момента водят преговори в Атина, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Както отбеляза интернет изданието на вестник "Имерисия" 54 души, които вече пристигнаха в Атина, са под постоянно наблюдение на специална група полицаи, контролират се всичките им пътувания и срещи.

Усилията ще бъдат активизирани след пристигането в Атина на ръководителите на мисиите кредитори - Европейска комисия, Европейска централна банка, Международен валутен фонд и Европейски стабилизационен механизъм.

Атина очаква споразумение с мисията на международните кредитори по нова тригодишна кредитна програма в размер на около 86 милиарда евро до 12 август, за да може да бъде ратифицирано от парламентите на страните в еврозоната.

Гърция планира да гласува този документ на 18 август, за да получи до 20 август транш от третата кредитна програма, необходим за погасяване на дълг към ЕЦБ в размер на 3,188 милиарда евро и още 1,5 милиарда евро дълг към МВФ през септември.