Тези думи – седмица, след като станаха известни резултатите от референдума за Брекзит - са на Сесилия Малмстрьом, която е европейският комисар по търговията.

„Първо напускате, след това преговаряте“, каза тя в предаване по BBC, цитира я "Фокус". След Брекзит-а Великобритания ще стане „трета страна“ според фразеологията на ЕС, подчерта Малмстрьом. Това означава, че търговските контакти ще се извършват според правилата на Световната търговска организация до изготвянето на ново споразумение.

Търговското споразумение с Канада отне 7 години да бъде договорено. А то ще изисква и ратифициране от страните-членки, което ще го забави с още една или две години преди да влезе в сила, припомня Би Би Си.

От своя страна снощи британският министър на правосъдието Майкъл Гоув е настоял, че Лондон трябва да договори предварителните условия за излизането си от Европейския съюз преди да задейства официално процедурата по член 50 от Лисабонския договор.

Вчера Гоув се кандидатира да смени Дейвид Камерън като лидер на Консервативната партия и британски премиер, предадоха Ройтерс и БТА.

Решението за стъпки по член 50 е в ръцете на следващия министър-председател.

"Ако това бъда аз, ще отложа решението за момента, когато ще е най-добре за Великобритания това да стане – е изтъкнал Гоув. - Няма да бързам да задействам процедурата, докато не се убедя, че това е правилно за страната".

Бих искал да имаме гаранции, че обсъждаме такова излизане от ЕС, при което британската икономика ще остане силна, е добавил той.

Майкъл Гоув се е зарекъл също да ограничи миграцията към страната, ако стане прeмиер. "Ще направя всичко необходимо, за да намаля притока на мигранти до допустимото ниво. За да ограничим миграцията, трябва да сме извън Евросъюза".

С изявленията си Гоув става вторият кандидат за премиер на Обединеното кралство, който тръгва против позиции на ЕС във връзка с Брекзит-а, категорично обявени по-рано тази седмица.

Вчера същото направи Тереза Мей, която според наблюдатели има най-сериозни изгледи да заеме поста на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон. Тя сега е министър на вътрешните работи.