Британският външен министър Филип Хамънд съобщи във Виена, че преговорите за иранската ядрена програма ще бъдат удължени до края на юни 2015 г.

Решението е било прието на току-що завършилата министерска среща, продължила около час, на Иран и шесторката - петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия.

Срокът за достигане на споразумение за иранската ядрена програма трябваше да изтече тази нощ в 23.00 часа по Гринуич, или 01.00 часа българско време.

Преговорите ще бъдат възобновени идния месец на експертно равнище на все още неуточнено място, съобщи Хамънд.
Докато преговорният процес продължава, Иран ще получава всеки месец досега замразени активи на стойност 700 милиона долара, съобщи АП, цитирана от БТА.

Предвидено е политическото споразумение да бъде готово до 1 март, а детайлите, които ще се съдържат в анекси - до 1 юли.

САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия искат Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите на ООН. Техеран твърди, че целта му е не да се сдобие с ядрени оръжия, а с атомна енергия.

По-рано преговарящите заявиха, че между страните остават сериозни различия.

Почти няма шансове да се постигне споразумение предаде ТАСС, като цитира западен дипломатически източник.
"Шансове практически няма", каза източникът, цитиран от ТАСС и БТА.
 
Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери са разисквали какви стъпки могат да бъда предприети, за да се даде тласък към постигане на споразумение на преговорите, съобщи ТАСС.

Лавров е обсъдил с иранския външен министър Джавад Зариф възможностите за преодоляване на разногласията между Иран и шесторката.

Иранският президент Хасан Роунхани заяви, че ако Западът не отправя прекомерни изисквания, споразумението ще е постижимо.