Министри от ЕС са оптимисти, че блокът официално ще започне следващата фаза от преговорите с Лондон за Брекзит на срещата на върха по-късно тази седмица, макар че преговорите за търговията може би няма да тръгнат веднага, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Аз съм уверен, че ще успеем да стигнем до момент, когато лидерите на ЕС ще могат да вземат решение за преминаване към втората фаза на преговорите", каза естонският външен министър Свен Миксер днес преди началото на срещата на министрите по европейските въпроси, която трябва да подготви предстоящата среща на върха на ЕС.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот също заяви, че е "достатъчно оптимист", че лидерите на ЕС ще одобрят постигнатия напредък, но предположи, че търговските преговори може и да не започнат преди следващата среща на върха през март.

Той обаче предупреди Великобритания, че е необходим "реален напредък", като призова правителството в Лондон да бъде последователно в посланията си към британските избиратели и към партньорите от ЕС.

През уикенда британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис сякаш даде заден ход относно споразумението за условията на Брекзит, постигнато в петък между премиерката Тереза Мей и висшите представители на ЕС в Брюксел. Дейвис описа споразумението като "декларация за намерения" и "необвързващо юридически".

"Аз съм леко изненадан, че явно комуникацията тук, в Брюксел, е малко по-различна от тази в Лондон", каза Рот.

Ги Верхофстат, представителят на Европейския парламент за Брекзит определи изявлението на Дейвис като "неприемливо" и "действително подкопаващо доверието, което е необходимо при такива преговори". По думите му това е накарало Европарламентът да втвърди текста на резолюция, която предстои да бъде приета утре, и да заяви, че е "абсолютно необходимо" Великобритания да спазва ангажиментите си и да ги превърне в юридически обвързващ текст възможно най-скоро.

Окончателното споразумение за Брекзит подлежи на одобрение от Европарламента, припомня Ройтерс.