Отделно САЩ осъдиха по-рано въздушен удар, извършен вероятно от силите на режима срещу екип спасители в понеделник край Алепо, втория по големина град в Сирия.

Информации от днес следобед подсказват, че там се задават ожесточени боеве въпреки призивите на пратеника на ООН враждуващите страни да спазват сключеното през февруари примирие.

Болницата "Кудс" и близка до нея сграда в квартал Сукари, в източната част на Алепо, били разрушени от правителствените сили според местната гражданска отбрана. Сирийският център за наблюдение на правата на човека също твърди, че рейдовете са извършени от самолети на режима в Дамаск.

Командването на въоръжените сили на Сирия опроверга твърденията, че негови самолети са бомбардирали болницата, предаде около 15.30 ч днес РИА Новости.

Сред убитите бил и единственият педиатър в източните квартали на Алепо, контролирани от бунтовниците.

Първоначално бе съобщено за 14 загинали. По-късно от развалините били извадени още шест трупа - на петима от едно семейство, сред които две деца, и на зъболекар от болницата.

Равносметката на жертвите в Алепо, се увеличава съобщи по-късно днес АФП

Доброволци спасители казват, че са открили телата на още десет души под развалините, останали след нощните бомбардировки. Така жертвите там стават 30, като не по-малко от 20 измежду тях са цивилни граждани.

Въздушните удари са спрели за няколко часа рано сутринта, но после са възобновени, е предал кореспондент на АФП.

В районите, контролирани от правителството, четирима души са загинали тази сутрин от огъна на бунтовници, съобщава официалната агенция САНА.

Общият брой на жертвите в Алепо само нощес и днес доближава 40 души.

Във възобновените боеве между правителствени сили и бунтовници в разделения град от миналия петък са загинали вече близо 150 души според АФП.

Голям проправителствен вестник, цитиран от агенцията, е съобщил днес, че сирийската армия подготвя голяма офанзива, за да завземе целия Алепо и околностите му.

"Сега е времето да започне битката за пълно освобождение на Алепо - се казва в уводната статия на "Ал Уатан". - Не е тайна, че сирийската армия е готова за тази решаваща битка заедно със своите съюзници. Няма да мине много време до нейното начало, нито до края й."

Източник на АФП, близък до режима, е потвърдил, че се очаква голямо настъпление.

"Армията подготвя огромна операция в близките дни, за да изтласка бунтовниците от града, като го обкръжи и създаде зона на сигурност", е казал неназованият източник.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова Русия и САЩ да се намесят на най-високо равнище, за да помогнат за съживяване на буксуващите мирни преговори в Женева. Това предаде рано сутринта Асошиейтед прес.

Де Мистура е говорил пред журналисти, след като чрез видеоконферентна връзка е запознал Съвета за сигурност на ООН за завършилия трети кръг от преговорите. Той се надява те да бъдат възобновени през май, но преди това ще настоява за ограничаване на боевете в Сирия.

Сирийската опозиция от т.нар. Висш комитет по преговорите спря миналата седмица официалното си участие в тях. Комитетът протестира против нарушенията на примирието от правителството, намаляването на хуманитарните доставки и липсата на напредък по въпроса за освобождаването на затворници в Сирия.

АФП припомня упреците на Вашингтон към Москва, че насърчава Дамаск в тези боеве, припомня и сведенията на Русия, оповестени тази седмица. Според тях в Алепо се сражават сили, близки до Ал Кайда, т.е. терористи, които не са обхванати от договореното през февруари примирие.

Алепо е на ръба на хуманитарна катастрофа заради ескалацията на военните действия около града, предупреди днес в декларация Международният комитет на Червения кръст, цитиран от ТАСС.

Комитетът, както и организацията "Лекари без граници"  са осъдили удара по болницата "Кудс", поддържана от Червения кръст.