”Тренд”: ГЕРБ остава първа сила преди изборите

stat
17:23  |  20 март 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Реформаторският блок е на ръба да мине 4-процентната бариера Реформаторският блок е на ръба да мине 4-процентната бариера

Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8%, а веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. Пет партии са сигурни участници в следващото НС, РБ има шансове да влезе.
Това сочат данните от проучване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“, между 10 и 16 март, сред 1004 пълнолетни граждани.

Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

Повече от половината не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

На всеки от участниците в изследването е предоставен пълен списък с всички регистрирани партии с техните номера.

Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и „Воля“ (7,3%). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание.

Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и "Движение" 21 получава 2,6% подкрепа. А „Нова Република” и „Да, България“ са съответно с 2,3% и 2,2%. Така за първи път формацията на Радан Кънев изпреварва тази на Христо Иванов.

Опцията „не подкрепям никого“ се предпочита от 3,1%.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществените нагласи, подчертават от "Тренд".

По-рано от "Галъп" също публикуваха изследване, според което обаче 30,3% подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували по-малко - 29,9 на сто, за "Обединените патриоти" - 11,5%, за ДПС - 8,1 на сто, за "Воля" на Веселин Марешки - 6,5%, а за Реформаторски блок - "Глас народен" - 4,4 на сто.

И според Центъра за изследване на демокрацията обаче все пак ГЕРБ води, макар и с малко.

Последно в Политика


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.