Това показва ново социологическо изследване - на „Институт за модерна политика“.

Според данните това са БСП, ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“, ДПС, АБВ-Д21, а своите шансове запазва и "Реформаторски блок-Глас народен". Около и под 2% присъствие регистрират „Нова Република“ и „Да, България“ (вижте графика с цифрите по-надолу).

При по-висока избирателна активност обаче е твърде вероятно изборната бариера да преодолеят само 5 формации.

ГЕРБ и БСП навлизат в последната седмица от предизборната кампания в паритетно съотношение и при крехка преднина на БСП. Влияние върху резултатите може да окажат политически и кампанийни грешки в дните до изборите, както и напрежение около турската намеса във вътрешните работи на България.

Ефектът от интерпретациите на репликата на Корнелия Нинова „демокрацията ни отне много“ не се регистрира от това проучване, тъй като се случи след приключване на анкетите. Възможните ефекти са в три посоки. Първата е, да изиграе мобилизираща роля за десните избиратели, като в същото време ги мотивира да изберат „по-малкото зло“ в лицето на ГЕРБ, за да „спрат БСП“.

Вторият - да бъдат разколебани част от центристките избиратели, които ситуационно биха гласували за БСП като инструмент за сваляне на ГЕРБ от власт, но трудно приемат връщането на лица и стереотипи, характерни за БСП и нейните управления.

Третият възможен ефект е допълнителна мобилизация на твърдото партийно ядро на БСП.

Борбата за третото място е доста оспорвана – между „Обединени патриоти“, „Воля“ на варненския бизнесмен Веселин Марешки и ДПС. Влияние върху крайния изход ще имат организационните способности на всяка от тях за мобилизация, „скрит вот“ и напрежението около темата "Турция".
Друго изследване вече показа, че има предизборно пренареждане заради нея.

АБВ-Д21 биха могли да достигнат около и малко над 5%, при условие, че в оставащите дни до изборите част от колебаещите се леви и центристки гласоподаватели в крайна сметка предпочетат типично левите послания на Константин Проданов и антикорупционната линия на Татяна Дончева.

РБ-ГН е близо до изборната бариера и съдбата му зависи преди всичко от организационните способности за мобилизация в изборния ден.

Съдбата на всички малки десни формации до голяма степен ще зависи и от синдрома „да не си губя гласа“.


Политическа сила - възможен минимум - възможен максимум


БСП за България         26,00 %                    32,00%

ГЕРБ                          24,00 %                    33,00%

Обединени патриоти    7,00%                      14,00%

ВОЛЯ                          6,00%                      13,00%

ДПС                            6,00%                       12,00%

АБВ-Д21                     3,50%                        5,50%

РБ-ГН                         2,50%                        4,50%


Едва около една четвърт от участниците в изследването очакват тези избори да произведат стабилно правителство, което да изкара по-голямата част от мандата – 26,60%. Близо половината – 44,40 %, смятат, че ни очаква политическа нестабилност и предсрочни избори.

Изследването е проведено в периода 16-20 март сред 805 души по самостоятелна изследователска програма.

По-рано ”Алфа Рисърч” излезе със свои данни, според които ГЕРБ води с 2,6% пред БСП.