От ГЕРБ се похвалиха, че са дали предимство на гражданската квота. 40% от хората в листите идват от нея. 9 ексминистри водят листи.

Личат имена на известни музиканти като Калин Вельов, лекари и специалисти, съобщи КРОСС.

В Благоевград листата води Цветан Цветанов, в Бургас - бившите министри Ивелина Василева, във Варна - Лиляна Павлова.

Във Велико Търново води зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Във Видин - Владимир Тошев, Враца - Петя Аврамова.

В Габрово води Томислав Дончев, а в Добрич - кандидатът за вицепрезидент Пламен Манушев.

В Кърджали - Цвета Караянчева, Кюстендил - Кирил Калфин, в Ловеч - Николай Нанков, Монтана - Дилян Димитров,

В Пазарджик е Екатерина Захариева.
Очакванията ми за предизборната кампания за честна игра. Надявам се да няма много силно популистко говорене, защото това, с което се гордеем е, че в програмата на ГЕРБ не включваме обещания, които не можем да изпълним, каза вчера експравосъдният министър.

Перник - Красимир Велчев,

Плевен - Ивайло Московски,

Пловдив-град - Бойко Борисов.

В Пловдив-област води ген. Константин Попов - до неотдавна началник на отбраната.

"Казвам го с хумор, защото нека да има и малко свежест в една кампания. Когато г-жа Цачева се гърчеше, че не се е качвала на изтребител, беше лесно. Сега ние слагаме от другата страна ракетен дивизион, в Пловдив слагаме шеф на изтребителната авиация, сиреч и ние малко сега, нали народа иска военни, иска малко повече шлемове, генерали”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод водача на пловдивската листа, цитиран от Нова телевизия.

Листата в Разград се води от Десислава Атанасова, в Русе - от Пламен Нунев.

Силистра - Владислав Горанов,

Сливен - Десислава Танева,

Смолян - Даниела Дариткова,

София 23МИР - Томислав Дончев,

София 24МИР - Владислав Горанов,

Втората листа, която води лидерът на партията Бойко Борисов е 25МИР в София.

София-Област - Николина Ангелкова,

Стара Загора - Емил Христов,

Търговище - Теменужка Петкова,

Хасково - Делян Добрев,

Шумен - Румен Генов,

Ямбол - Юлиян Папашимов.

Прави впечатление отсъствието на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова.


БСП

Интересни личности от областта на изкуството, спорта, научните и артистичните среди са сред кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България“, обобщава факти.бг.

Параатлетът Михаил Христов, трикратен световен шампион на скок дължина, е включен в листата на „БСП за България“ от 25 МИР – София. В същия район за доверието на избирателите се бори и Хари Хараламбов, който работи в Института за незрящи.

Популярният актьор Любомир Ковачев, познат на българската публика от филма „Чужденецът“, е в 23 МИР – София.

Професорът по пантомима в НАТФИЗ Александър Илиев и известната актриса и певица Нона Йотова са сред кандидатите за депутати в 24 МИР – София.

В листата (четвърта) в Пловдив е включен професорът по реторика от Софийския университет Донка Александрова. Тя е удостоена с орден „Св. Кирил и Методий” и е наградена от президента на Индия - д-р Шанкар Дайал Шарма за заслуги за развитието на българо-индийските културни връзки.

В Смолян кандидат за народен представител от „БСП за България“ е преподавателят в Софийския университет и доктор по исторически науки Христо Беров.

В София Област в листите на левицата е бившият командир на Национална гвардейска част Боян Ставрев.

Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров е кандидат за депутат от Враца. Той е магистър по актьорско майсторство от НАТФИЗ. Владее руски и френски език.

В Ямбол листата на левицата допълва архитектът Даниела Сивкова.

Бизнесменът и пилот Антон Георгиев е в листата на левицата в Плевен. Към момента той е собственик на летище „Бохот“ и школа за пилоти.

Георги Алексиев - ръководител на хирургическото отделение в Сандански, е част от листата на левицата в Благоевград.

В Русе сред кандидатите за народни представители, издигнати от коалиция „БСП за България“, е олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков.

Видин и Разград опразниха червените листи, след като не се съгласиха от София им диктуват кой да им е водач, отбеляза Нова телевизия. Дълги години видинският регион се представляваше от Михаил Миков, който с промените в устава на партията, напусна завинаги парламента.


ДПС

Делян Пеевски застава начело на две листи – Благоевград, където ще се изправи срещу Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Тома Томов (БСП), и в Пазарджик, където ще се сблъска с бившия правосъден министър Екатерина Захариева и с експерта по сигурност Славчо Велков, номиниран от  БСП, съобщи Нова телевизия.

В Хасково листата ще оглави Йордан Цонев, като там ще се изправи срещу Делян Добрев от ГЕРБ и журналиста Елена Йончева от БСП.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще поведе листата в Кърджали и ще се изправи срещу Лютви Местан от ДОСТ.


Реформаторски блок

Изненадите в "Реформаторския блок" продължават и след споразумението с партията "Глас народен" на Светльо Витков.

Новото попълнение към коалицията се оказа "Земеделският народен съюз" на Румен Йончев.

Това се вижда от решение на ЦИК от 18 февруари, с което се вписва анекс към коалиционното споразумение на РБ, в което се присъединява и партията на Йончев.

Румен Йончев има два депутатски мандата зад гърба си, преминавайки в различни "състояния" (независим, в коалицията ББЦ-"Лидер", по-късно подкрепил Патриотите на изборите за президент).

ЗНС ще е втората "земеделска" партия в рамките на Реформаторския блок след БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев.