Те бяха предложени на заседанието на Висшия съдебен днес, като всяка от номинациите беше издигната от по петима членове на съвета, предаде БТА.

Кандидатури могат да бъдат предложени и на утрешното заседание на ВСС. Гласуването ще е на 25 септември.

Таня Райковска е и ръководител на Търговската колегия на ВКС. Родена е на 15 декември 1956 г. във Велико Търново. Тя има стаж в съдебната система над 33 години, като е започнала като младши съдия във Велико Търново и е преминала през Софийския районен съд и Софийския градски съд, преди да започне работа във ВКС.

Павлина Панова е родена на 12 февруари 1967 г. в град Грамада, Видинско. Работи в Наказателната колегия на ВКС от 2011 г. Тя има стаж в съдебната система 23 години, като е била съдия в Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

Председателят на Върховния касационен съд е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е. минимум 17 от 25-имата съдебни кадровици.

Мандатът на председателя е 7–годишен. Лазар Груев бе избран за шеф на ВКС на 9 ноември 2007 г. и назначен с указ на президента на 12 ноември. Мандатът му изтича тази есен.

Самият Груев определи и двете номинации като достойни и добри кандидатури. Членът на ВСС Мария Кузманова, която е един от издигналите кандидатурата на Таня Райковска, определи пред журналисти Райковска като безспорен професионалист с управленски опит.

По думите на Кузманова, за първи път има двама кандидати, които са на едно ниво на съпоставимост.

Камен Иванов, който издигна кандидатурата на Панова, пък заяви, че предложението е било обмисляно месеци наред и тя в пълна степен отговаря на неговата представа какъв трябва да е председателят на ВКС.