С цел да се постигне напредък на преговорите за финансирането ѝ, Гърция ще представи в сряда синтезиращ текст, който взима предвид предложенията на институциите, резултатите от референдума и общата позиция на гръцките партии, дефинирана вчера, заяви гръцки правителствен представител, цитиран от Франс прес и БТА.

Това предложение за "терен за съгласие с оглед постигането на жизнеспособно споразумение", по думите на правителствения източник, ще бъде направено по време на телеконферентната среща на министрите на финансите от еврозоната, предвидена за сряда.

Гърция иска временно решение за юли

Гърция моли партньорите си от еврозоната за временно решение за нуждите й от финансиране, което да покрива оставащата част от месец юли, докато се търси дългосрочно споразумение, заяви гръцки правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

"Предложението на Гърция е за договорка за до края на месеца, за да се подготви голямата, жизнеспособна сделка през този кратък период", заяви гръцкият представител.

Нова извънредна среща на върха е възможна в неделя

Лидерите на еврозоната може да се съберат на нова извънредна среща на върха в неделя, за да одобрят план за помощ за Гърция, ако институциите кредитори са удовлетворени от апликационната молба за заем и плана за реформи на Атина, предаде Ройтерс, като се позова на два европейски източника от ЕС.

Очаква до часове Гърция да представи официална молба за средносрочна програма за помощ от фонда на Европейския стабилизационен механизъм.

Финансовите министри от еврозоната заявиха, че ще организират конферентен разговор утре сутрин, за да разгледат молбата.

Паралелно, според източниците, премиерът Алексис Ципрас се очаква да представи план за реформи, предназначени да направят гръцките финанси жизнеустойчиви, което би изисквало предварителни мерки да бъдат въплътени в закон в Гърция преди следващата извънредна среща на върха.

Анкета: Ще доведе ли ''не''-то на референдума до ''Грекзит''?