Тържествата в София започнаха с шествие от сградата на Националния археологически музей до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, където се състоя празничната церемония по повод празника.

В шествието, сред ученици, учители, ректори и граждани, се включиха президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и Академичния съвет на Софийския университет. То приключи пред паметника на Свети Свети Кирил и Методий, където се състоя официалната церемония.

Първокласници изпълниха стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов, речи изнесоха президентът и кметът.

В словото си по случай най-българския празник държавният глава отбеляза, че през тази година се честват няколко големи юбилея, включително 1130 г. от създаването на писмеността.

„Трябва да се преклоним пред делото на всички, които се грижат за просветата от учителите пред научната общност и читалищните дейци до родителите“, каза Плевнелиев. Той призова децата да обичат книгите и словото.

Президентът подчерта, че най-добрата инвестиция в бъдещето минава през образованието на младите българи.

По-късно, по време на традиционния прием за 24 май, даван от държавния глава в Националния исторически музей, той заяви още:

Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност. Бъдете чисти в помислите и в делата си, за да пребъдат те както духът на българското слово“.

Премиерът Бойко Борисов пък поздрави българите с изявление в профила си във Фейсбук: 

"Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-светлите български празници. Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация.

Приносът на България през вековете да се съхрани тази културна ценност в световен мащаб е значителен и е нещо, заради което всеки българин може да бъде горд с произхода си. Честит празник!
"

Във Варна, над 12 хиляди ученици, учители, студенти и дейци на културата участваха в шествието за 24 май. Бе проведена и азбучна регата,

В Пловдив, в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха връчени почетни знаци и значки на отличени преподаватели, учебни и детски заведения. В храма "Свети Свети Кирил и Методий" празнична литургия отслужи пловдивският Митрополит Николай.

Във Велико Търново днес на тържествата в девет училища първокласниците  получиха като подарък книгата "365 приказки от цял свят - по една за всяка вечер".

Изложба, посветена на кирилицата и концерт с музика, написана от българския композитор Добринка Табакова ще има тази вечер в сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на евродепутата Ангел Джамбазки.

Колегата му Емил Радев е инициатор на дискусията "Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека", която също ще се проведе в Брюксел. На форума ще бъдат засегнати въпроси, свързани с предизвикателствата пред библиотеките в България.

Тържествата в Рим

Най-голямото честване на 24 май извън България започна днес преди обед с поклонение пред гроба на Свети равноапостол Кирил в базиликата "Сан Клементе", съпроводено с обредно богослужение и полагане на венци и цветя, предаде БТА.

През 861 година Св. Кирил намира тленни останки на Св. Климент в Крим, където се предполага, че е бил мъченически убит. Шест години по-късно Кирил и Методий са поканени от папата, за да обсъдят използването на славянския език в областта на културата. Те са посрещнати много добре, защото пренасят мощите на Св. Климент, които са тържествено препогребани в базиликата "Сан Клементе". Година по-късно Кирил умира в Рим и бива погребан в "Сан Клементе".

На поклонението дойдоха министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов, народните представители Борислав Миланов, Валери Жаблянов, Галя Захариева, Мариана Тодорова, Милена Дамянова и Петър Петров. Делегацията от свещенослужители бе предвождана от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Там бяха и българските посланици Марин Райков в Италия и проф. Кирил Топалов при Светия престол.

Министър Рашидов заедно с водената от него делегация, депутатите и митрополит Антоний положиха цветя пред паметника на Иван Вазов, който се издига на площад "Торвалдсен". Това е забележителна част на Рим, в която са разположени Националната галерия на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия.

След това те бяха на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската общност за извършване на православно богослужение. Храмът е разположен в градския район Регола в центъра на Рим върху мястото, където се е намирало жилището, в което Свети апостол Павел е прекарал две години под домашен арест.