Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Там ще бъде прочетена декларацията за Независимостта, така както е било направено преди 109 г.

С военен ритуал от 10,30 часа в крепостта "Царевец" ще бъде издигнато националното знаме. Празничната програма ще продължи с шествие до паметника "Майка България".

От 19,00 ч. на площад "Цар Асен "ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, след което ще започне тържествената заря - проверка.

Столичната община организира тържествено честване на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България от 11.00 ч. днес на площад "Княз Александър Първи", съобщиха от общината.

В програмата пред Паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хорова асоциация "Света София - България" с художествен ръководител Валентин Бобевски, фолклорен танцов ансамбъл "София 6" при читалище "Витоша" с художествен ръководител Николай Несторов. Водещ на събитието ще бъде актрисата Силвия Лулчева.

Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

С живи картини от посрещането на цар Фердинанд в Пловдив на 23 септември 1908 година в града, днес ще започнат тържествата посветени на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Възстановката на някогашните събития се изпълнява от комитет "Родолюбие" с подкрепата на община Пловдив.

След това всички участници в днешните събития, с шествие, ще отидат до Колоната на независимостта на едноименния площад в града, където в знак на признателност ще бъдат положени цветя, ще има и ритуал по отдаване на почит към българските държавници, участвали в събитията преди 109 години.

Програмата по отбелязването на историческата дата включва отслужване на молебен в храм "Св. Неделя" в Стария град и поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов, министър-председател на България през 1908 година.

Тържествени прояви ще има и в други големи градове на страната.