Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г., но се чества от 22 септември 1990 г. по инициатива на конфедерацията "Българска офицерска легия "Г. С. Раковски" и асоциация "България".

Вижте снимки>>>

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите".

В издадения от него манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

Независима България е призната от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Годишнината се отбелязва с различни тържествени прояви в цялата страна.

В София празникът бе честван на мястото, където скоро се очаква да бъде възстановен мемориалът на воините от първи и шести пехотни полкове, предаде БНР. В церемонията участваше и взвод от 24 гвардейци и оркестър.

Венци и цветя поднесоха роднини на участници в събитията отпреди 106 години на този ден.

Пред Националната художествена галерия в столицата, на площад "Независимост", граждани поднесоха цветя и венци. На този площад е единствената възпоменателна плоча у нас, посветена на празника по инициатива на сдружение "Мати Болгария".

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на тържеството.

Хиляди търновци се събраха на Царевец за тържествения ритуал по издигане на националния флаг. Деца пуснаха в небето стотици бели, зелени и червени балони. Кметът Даниел Панов приветства жителите и гостите на града, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи Празничен богослов, съобщи БНР.

От Царевец тръгна шествие, което поднесе гирлянд на признателност, венци и цветя пред паметника "Майка България". То бе водено от 160 музиканти, които участват в международен фестивал на военните духови оркестри. 

Президентът Росен Плевнелиев пък излезе със специално обръщение, в което заяви, че независимостта на България не е само 22 септември, а всеки миг от нашата история до ден-днешен.

"Изстраданата свобода и самостоятелност на българската държава са отговорност за всички ни и урок за това, че трябва да уважаваме независимостта на другите, защото ние сме част от едно демократично семейство, в което тази ценност е основополагащата. България направи своя избор между силата на властта и силата на демократичността. И не трябва да се отклоняваме от поетия път", заяви държавният глава.