АИКБ е направила анкета сред свои членове във връзка с поредицата от три последователни почивни дни през май. Според отговорите на фирмите, участвали в проучването, по-голямата част от тях - 53 на сто работят на Международния ден на труда.

В същото време обаче, работодателите декларират, че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62 на сто.

Анализ на председателя на АИКБ Васил Велев обяснява този висок процент с това, че при преработвателната промишленост например, около 50 на сто са разходите за суровини и материали, около 25 на сто е разходът за труд, а останалите около 25 процента са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, тъй като обичайната печалба на компанията е около 10 на сто и при двойни разходи за труд - тя се превръща в 15 на сто загуба.

Според анкетата всеки шести работник у нас не е почивал на 1 май, е коментирал председателят на АИКБ, цитиран в съобщението.
Той е изчислил, че на този ден половин милион души имат нормален работен ден.

С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива - 26 на сто. А 32 на сто от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21 на сто заради срокове и ритмичност, 11 на сто са в туризма. Има и 5 процента, които работят заради контрагентите си в чужбина.

Интересен е фактът, че 22 на сто от фирмите, участвали в допитването, посочват, че в работния процес на този ден се включват всички работещи, т.е. за цялото предприятие това е нормален работен ден.

Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват - прекалено много поръчки - 32 процента, както и непрекъсваемия процес на производство - 26 на сто.

Над 1 млрд.лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година, е изчислил председателят на АИКБ.

Той е определил 2017 г. като най-мързеливата година с рекорд от 117 почивни и само 248 работни дни. Ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, според него не трябва да се подаряват почивни дни.

Според Велев трябва да се определи прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме.

Нещо повече - може всяка година да бъде с равен брой работни дни - 251. В зависимост от това, колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, ще се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни, е допълнил Велев.

По думите му подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък.

От АИКБ ще предложат на НСТС да се фиксира един минимален брой работни дни за годината и той може да бъде постоянен.