Това съобщи говорителят на кабинета Ирина Белчева, цитирана от „Фокус“.

По думите й, коментарът на служебния премиер Огнян Герджиков е бил: „За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време“.

Министерският съвет е приел с постановление наредба за единни държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право“ и професионална квалификация „Юрист“.

В нея са набелязани редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи.

"Беше сформирана междуведомствената работна група от министъра на правосъдието, която констатира моралната остарялост на системата на обучение и също така неоправдано завишения прием на студенти по специалността и липсата на адекватна подготовка по право на ЕС“, обясни Белчева.

Според нея така се показа и съществено различие в нивото на знания при студентите в редовна форма на обучение и задочна.

Ето защо отсега нататък право ще бъде изучавано само и единствено в редовна форма на обучение. Увеличава се сериозно хорариумът в отделни дисциплини и се въвеждат специализирани магистърски програми с цел профилиране и по-тясна специализация на бъдещите юристи, което отговаря и на съвременните тенденции на юридическата професия в Европа. Друг основен момент от тази наредба е въвеждането на обучение по чужд език с юридическа насоченост“, уточни говорителят на кабинета.

Междуведомствената работна група е констатирала слаба чуждоезикова подготовка по езикова терминология, особено по английски език, на бъдещите юристи.

С въвеждането на това обучение българските юристи ще бъдат конкурентоспособни в глобалната икономическа среда. С цел преодоляване на различията в качеството на юридическото образование се въвежда единен ред за провеждане на държавния изпит, за да може всички да показват на базата на едни и същи стандарти познанията си в правото“, добави още Ирина Белчева.

Очаква се тази наредба да влезе в сила от следващата учебна година 2018/2019.