Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция след извънредното заседание на кабинета, на което беше обсъден бюджетът на страната за следващата година.

Министърът отбеляза, че около 1 200 000 пенсионери у нас получават пенсии под 200 лв.

Увеличението на минималната работна заплата от 270 на 290 лв. от второто тримесечие на следващата година ще бъде обсъдено на заседанието на Министерския съвет следващата сряда. Министърът каза също, че ще има допълнително съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Все още се правят изчисления за възможностите на бюджета за следващата година, обясни преди дни вицепремиерът Симеон Дянков: „Минималната работна заплата може да се вдигне от второто тримесечие. Говорихме доста и за увеличаване на доходите на пенсионерите. Ние сме казали от Министерството на финансите, че готвим вече няколко седмици такива разчети”. 

Синдикатите настояват за увеличение на минималната работна заплата с 20 лева от първи януари, а част от работодателските организации подкрепят предложението на правителството за ръст от първи април. От своя страна, работодателите настояват за увеличение на най-ниските пенсии, а синдикатите – за цялостен ръст.

Бюджетът за Държавното обществено осигуряване предвижда средно годишна хармонизирана инфлация 3,2%, брой осигурени лица - 2 765 158, среден осигурителен доход от 622,30 лв., брой на безработните с право на обезщетение за безработица - 116 314 души, средногодишен брой пенсионери - 2 195 220, което е с около 4 000 по-малко от тази година.
Това се дължи на увеличението от следващата година с 4 месеца на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, отбеляза днес Тотю Младенов.

Постигнати са договорености със синдикати и работодатели в 50 от общо 85 икономически дейности средното увеличение на минималните осигурителни прагове да е 6,9 на сто. За останалите 35 дейности предложението за увеличение е 4,5 процента. 

В проектобюджета за 2012 година се залага дефицит от 1,35 на сто, което в парично изражение е малко под 1 100 млн. лв., инфлация малко под 2 на сто и ръст в икономиката 2,9 на сто. В бюджета има незначително пренасочване на пари от сектор сигурност към образование и култура.

Избраната за вицепрезидент Маргарита Попова дойде на днешното заседание на МС с бодигард от НСО. Тя почерпи колегите си от правителството с бонбони Merci.
Премиерът Бойко Борисов обаче не остана доволен от почерпката и коментира : “Много тънко“. Новият вицепрезидент на България увери, че това е само началото. Няма да е само това, ще има още, обеща Попова.