Правителството положи клетва, а в сряда ще е първото заседание на новия гръцки кабинет.

Вчера клетва положи самият Ципрас.
Той наруши традициите и положи гражданска клетва, а не религиозна, обещавайки „винаги да служи на интересите на гръцкия народ“.

Правителството се състои от 39 души, от които 6 са жени. В кабинета има академици.

Правителството ще има 4 суперминистерства, които ще извършват функциите на много от закритите преди ведомства. Това са министерството на вътрешните работи и административната реформа начело с Никос Вутсис, министерството на икономиката, инфраструктурата, морския флот и туризма на Йоргос Статакис, министерството на производствената реформа, околната среда и енергетиката, което е оглавено от Панайотис Лафазанис, министерството на културата, образованието и култовене начело с Аристидис Балтас.

Янис Драгасакис от СИРИЗА става вицепремиер в новия кабинет, предаде БНР.

Икономистът Янис Варуфакис ще е министър на финансите.

53-годишният Варуфакис, който е отявлен критик на спасителните споразумения, съобщи по-рано днес в личния си блог, че ще бъде назначен за финансов министър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ДПА отбелязва, че Варуфакис, който е преподавател по икономика в Тексаския университет в град Остин, ще ръководи преговорите на Гърция с международните кредитори за нови условия на кредитните споразумения.

Алексис Ципрас и СИРИЗА обещаха да заменят програмите за строга финансова дисциплина, наложени от международните кредитори, с политики, насочени към подпомагане на тази част от населението, която живее в бедност.

Той написа в блога си, че спасителната помощ трябва да бъде насочена към засилване на растежа, а не да се фокусира върху орязване на разходите, което според много гърци е довело до затъване на икономиката и растеж на безработицата.

За министър на външните работи беше определен Никос Кодзиас.

Лидерът на дясната партия "Независими гърци" Панос Каменос, която се коалира със СИРИЗА, ще поеме министерството на отбраната.

Европейските лидери предупредиха Атина, че трябва да изпълни задълженията си към кредиторите.

Възможно е да се обсъди преструктуриране на външния дълг на Гърция, възлизащ на около 320 милиарда евро, но не и частичното му отписване, заяви източник от Съвета на Европейския съюз.

Така източникът очерта настроенията на министрите на финансите от еврозоната, които вчера се събраха на първото си заседание за годината и обсъдиха резултатите от парламентарните избори в Гърция.

По думите му, ако новото гръцко правителство откаже да обслужва дълга на страната, Атина няма да получи повече пари от партньорите си от еврозоната и няма да може да разчита на заеми от частни инвеститори.

Кой е Алексис Ципрас >>>

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?