„За” оставката гласуваха 180 народни представители - 93 от ГЕРБ, 40 от БСП, 30 от ДПС, 14 от "Атака" и 3 независими.
"Против" бяха 8 депутати от БСП, а "въздържал" - седем от БСП и един от ДПС.

Народните представители изпратиха Пламен Орешарски и министрите му с ръкопляскания.

Вижте снимки >>

Преди гласуването той каза, че неговият кабинет е работил в най-трудните условия, както и че правителството се е ръководило от интереса на хората, въпреки съпротивата, която е срещнало.
Орешарски се похвали, че е свършена крачка напред за доходи, пенсии и социални разходи, както и че има нови 40 000 работни места.

"За мен беше чест и отговорност да работя в името на целта да имаме добре уредена държава", каза той.

Таско Ерменков от левицата гласувал против оставката в знак на уважение към усилията на кабинета, цитиран от БТА.
Той отбеляза, че правителството е било обречено на трудно съществуване още от самото си създаване и въпреки това е успяло в условията на разрушена държавност да нормализира нещата.
Ерменков гласувал против и в знак на благодарност към онези българи, които са поддържали кабинета. Според него правителството не е имало никакъв шанс да продължи своята работа и виновен е парламентът.

По време на близо 3-часовите разисквания за оставката в НС БСП обвини ГЕРБ и ДПС за преждевременния край на правителството, ДПС обаче не призна вина.

Председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов заяви, че този парламент и това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили, цитират го "Дневник" и БТА.

"Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които вчера дори не могат да се зарадват на оставката заради оставената разруха, беше правителството да си отиде", обвини той ГЕРБ и ги нарече "група за саботаж".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче обясни, че кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС "в онзи четвъртък".

Той не прие оценката за разруха и катастрофа.

По време на разискванията управляващи и опозиция очаквано спориха кой какво е свършил при управлението си.

Социалният министър Хасан Адемов призна, че правителството не е успяло да направи много неща в социалната сфера, но не му е достигнало време.

"И кворум, г-н министър, и кворум", репликира председателят на парламента Михаил Миков.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че   президентът Росен Плевнелиев ще свика днес на консултации парламентарно представените политически партии след като бъде гласувана оставката на правителството. Ще бъдат обсъждани бъдещите действия на партиите до насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

Процедурата

Според Конституцията след като НС приеме оставката на кабинета, президентът провежда консултации с парламентарно представените партии.
Той връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата партия според резултатите от изборите през 2013 г. От партията имат най-много 7 дни да съставят кабинет или да върнат мандата. Ако върнат, президентът връчва мандат на втората партия, а ако се наложи - на третата.

Процедурата може да продължи най-много 21 дни. Ако никоя партия не състави кабинет, както се очаква да се случи сега, президентът разпуска НС, насрочва дата за избори, които трябва да са в следващите 60 дни.

След това съставя служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на предсрочните избори.

АНКЕТА: Каква е оценката ви за кабинета "Орешарски"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За подкрепата на кабинета - БСП срещу ДПС