Това заяви в интервю за Дир.бг социологът Мира Радева по повод бъдещето коалиционно правителство. Според нея коалиционната комбинация ГЕРБ - патриоти не е много оптимистична.

Г-жо Радева, ще издържи ли кабинетът пълния си мандат?


Що се отнася до ГЕРБ независимо, че Бойко Борисов направи два непълни мандата, все пак трябва да кажа, че той изглежда като човек, който винаги е склонен да прави жертва към коалиционните партньори, видяхме го и в предния кабинет. Мисля, че и сега го видяхме като предложи на лидера на БСП Корнелия Нинова председателското място в парламента. Той общо взето е от хората, които обичат да дават и се чувства с това силен. И в този смисъл очакваме да бъде изключително толерантен и разбиращ към партньорите си. Той се мотивира с факта, че моментът е важен, България се нуждае от стабилност, сега ще председателстваме ЕС, все важни аргументи. Така, че ГЕРБ са доста предвидим партньор.

Същото обаче ми е доста трудно да кажа за Патриотите, защото те са първо много различни организации, с различен стил. Най-умереният и близък, като че ли, до вижданията на ГЕРБ е Красимир Каракачанов. В този смисъл той ми се струва най-предвидимият партньор и най-лесно работещия в коалиция.

Волен Сидеров е правил какви ли не изненади. Много екстремен на моменти, краен, но пък напоследък е доста укротен. Видимо му сложиха юздите. Той е много различен от преди две години, може би изиграха роля тези битки с правосъдието, знам ли. Ако Волен Сидеров го държат здраво, може би и той ще бъде под контрол.

Този обаче, който изключително много ме притеснява, е Валери Симеонов. За мен този човек изключително много си повярва и е непредвидим. Освен това е надхвърлил равнището на компетентност, прекалено е спонтанен и емоционален. Комбинацията от тези характеристики, мен лично ме притеснява и дано не съм права.

Имаше няколко важни теста, които патриотите не издържаха успешно. Първият беше казуса Елин Пелин /бел. ред. кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отказа да регистрира законно пребиваващо сирийско семейство, избягало от войната в Сирия/. За мен това беше момента, ако те бяха истински държавници, ако разбираха какво значи да се гради държавност, веднага трябваше да оттеглят подкрепата за кмета на Елин Пелин, защото той се обяви против закона. Кметът се яви над държавата, което е скандално.

Още по-скандално е, че онези партии, които са го издигнали, вместо да си оттеглят подкрепата за него, те едва ли не го подкрепиха, т.е. и те се обявяват против държавността. За мен това нещо е абсурдно, защото ти можеш да се бориш да промениш закона като си вътре в парламента, но не и да си позволяваш да не го спазваш. Как иначе ще убедиш другите хора да спазват закона, след като ти не го спазваш?! Този кмет на Елин Пелин се обяви за държава в държавата. За него законите на България не работят, законите на ЕС не важат. Все едно Елин Пелин е губерния на Узбекистан.

Не знам как ти ще влезеш в изпълнителната власт, където най-важно е да се спазва законът, от тази позиция, правейки демонстрация, че го погазваш.

Много лош тест бяха и проявите на Патриотите на границата. Те пак погазиха закона, който сами измислиха и гласуваха. Това са хора, които не спазват нито законите на логиката, нито на математиката. За тях 2 + 2 прави 5. Не може едновременно да кажеш задължително е гласуването и в същото време да спираш хората на границата. Добре, че част от тях се осъзнаха и разбраха, че правят грешки, защото Ангел Джамбазки публично се извини. Но Валери Симеонов въобще не показа подобно нещо.

Симеонов беше доста остър и в изказванията си за посланика на Турция у нас г-н Гьокче, като поиска отзоваването му, както и отзоваване на българския първи дипломат в Турция Надежда Нейнски. Имам чувството, че той тепърва се кани да коли и да беси, нещо което е притеснително, защото много резки движения могат да доведат до неочаквани проблеми за коалицията и в частност за правителството.
Според мен, Бойко Борисов, който има вече много голям опит в управлението ще се опита да търси подкрепа отвсякъде. Но много е възможно да видим разцепление сред патриотите.

Не е ли заявка създаването на политическия съвет и некапсулирането на министерствата за една по-голяма стабилност?

Тепърва им предстоят много, много предизвикателства. Въпросът е каква практика ще създадат. Патриотите нямат опит в изпълнителната власт и дават лоши знаци на този етап. Те са изключително непредвидими като партньор на ГЕРБ.

Смятате ли, че ще отговори това правителство на очакванията на хората?

Обещаваха едни пенсии, а други се оказаха, че предлагат. Според мен българинът няма Бог знае какви очаквания. Самата комбинация на ГЕРБ с патриотите не е много оптимистична. Българинът е много умерен в преценките си и няма някакви особени очаквания. Но трябва да се каже едно много важно нещо - България се нуждае в момента от правителство, стабилност и е добре, че Борисов показва завидна толерантност, държавническо мислене. Според мен, той ще направи всичко възможно да създаде един работещ кабинет. Склонен е на всякакви отстъпки, но има неясноти около Патриотите. Властта поставя на изпитание и това не е лесна работа.