България е посочена сред страните, за които се отнася предупреждението. Но конкретни случаи в информацията не са посочени.

По традиция лятната ваканция съвпада с експулсирането на роми и на т. нар. пътуващи хора из цяла Европа, което минава почти незабелязано, се казва в декларация, подписана от специалния представител на Съвета на Европа за ромите.

Съвместният документи носи и подписите на представителите на Агенцията за основните права на ЕС, на ОССЕ и на Върховния комисариат на ООН за човешките права.

В декларацията се посочва, че повтарящите се експулсирания могат да доведат до физически и психологически проблеми за хората, до тяхната социална изолация, засягаща най-вече жените, възрастните и инвалидите.

(От текста личи, че под "експулсиране" тук се разбира и административно изселване или преместване на хора вътре в границите на страната, в която живеят.)

Експулсиранията трябва да стават по такъв начин, че да бъдат ограничени негативните последици, призовават подписалите декларацията.

Хората, които ще бъдат експулсирани трябва да бъдат информирани за правата им; да им бъде осигурено жилище, в което да се настанят; да им се даде възможност да съберат вещите си; на децата да се гарантира достъп до образование и до здравни грижи.

През май т. г. комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нийлс Мужниекс адресира писма до Албания, България, Франция, Унгария, Италия, Сърбия и Швеция.

Комисарят критикува тези страни за експулсиранията на роми, които не са извършени в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.