Даже мъртвите няма да се спасят от чистката в Турция, коментира агенцията, според която правозащитни групи критикуват решението.

Върху пустеещо парче земя в покрайнините на обширния град Истанбул върху импровизирана табела забита в калта пише “Hainler Mezarligi”, което на турски означава „гробище на предатели“.

Само едно тяло е положено там засега. Но неотдавна са изкопани още три гроба, за други трима от 24-мата предполагаеми съзаклятници, загинали в неуспелия опит за преврат.

„Само като погледнеш този надпис тръпки те побиват – коментира минувач, който не иска името му да бъде съобщавано. - Не само в Турция, а и никъде по света не може да се види табела като тази. Излиза, че според нашите власти, според нашето правителство, тези хора са заслужили това.“

Гробището още не е достъпно за посещаване, но кметът на Истанбул Кадир Топбаз планира да позволи достъпа, така че „минувачите ще проклинат онези, които лежат тук и нека те да не намират покой в гробовете си“.

Близо до парцела има приют за някои от многобройните скитащи кучета в Истанбул. „Те (покойните) не би трябвало да имат място близо до нашите кучета, не би трябвало да са никъде в Турция. Би трябвало да ги кремират и да хвърлят пепелта им в океана“, каза Серхан Батурай, доброволец в животинския приют.

Правителството освен това беше издало разпореждане, което не допуска погребални ритуали за обвинените в заговора за преврата.

Всичко това е част от преследванията след пуча, които правозащитни групи като „Амнести интернешънъл“ осъдиха.

„Такива ходове допринасят за една твърде отровна атмосфера, опасна атмосфера“, казва Ендрю Гарднър, изследовател за Турция в „Амнести“.

„Да откажеш на хората религиозно обслужване и достойно погребение е отричане на основни човешки права“, добавя той.

Това гробище е част от кампанията, в която вече около 60 000 души са задържани или отстранени от работните им места, добавя АФП. Но това не намалява подкрепата за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чиито рейтинги на популярност само растат.