Бомбата е била открита пред магазин на веригата в пражкия квартал „Зличин”. Превантивно обаче бяха евакуирани клиентите и в останалите три обекта в Чехия - в столичния квартал „Черни мост”, в Бърно и Острава, предаде БНР.

Бомбата била намерена вчера в кош за боклук от чистач. След това един от служителите на охраната я преместил в контейнер на безопасно за хората място.

Търговските обекти на „ИКЕА” в Чехия ще възстановят нормалната си работа още днес, но районите около тях в следващите дни ще бъдат под засилена охрана. Чешката служба за борба с организираната престъпност е информирала чуждестранните партньори за своите действия.

Не е ясно дали инцидентът в Прага има връзка с други подобни в същата търговска верига, които станаха тази година. В края на месец мaй бомби избухнаха в Гент - Белгия, в Айндховен - Холандия и във френския град Лом, близо до Лил, като за щастие нямаше пострадали.
През юни обаче взривно устройство избухна в магазина на "ИКЕА" в Дрезден и леко бяха ранени двама души на възраст 32 и 41 години. Тогава от централата, както и сега в Чехия, не съобщиха за получени предварителни заплахи или сигнали.

У нас първият магазин на веригата ще бъде открит на 20 септември на Околовръстното шосе на София.