Това стана с приемането на последните промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предаде „Фокус“.

Народните представителите не приеха предложението за намаляване на прага за свикване на национален референдум предложение от парламентарната група на АБВ, в което беше заложено прага за свикване на референдум да бъде намален на 300 000 подписа.

По време на дебатите от ДПС поискаха поименна проверка, след което напуснаха пленарна зала. Преди това Станислав Анастасов от ПГ на ДПС поиска почивка от 30 минути. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде почивка от 15 минути. След това от парламентарната група на ДПС поискаха прекратяване на дебатите по настоящия параграф.

Основните права на българските граждани са неотменими и за това не могат да бъдат поставяни като въпрос за референдум, каза Четин Казак“.

Той заяви, че подкрепя предложението за това въпросите свързани с основните права определени от Конституцията да не могат да бъдат поставяни като въпроси за референдум. Според него това предложение предвижда теми, които трябва да бъдат заложени за националния референдум и въпросът с основните конституционни права на българския гражданин. Тези права да не могат да бъдат поставяни под референдум, а няма по-правилно решение от това, посочи депутатът.

Казак цитира Конституцията, според която основните права на гражданите са неделими.
„Самата Конституцията предвижда, че основните права са неотменими и единственият орган, които може да ги промени е ВНС“
, допълни Четин Казак.

Според партията на Местан политиците трябва да поемат отговорност, след като са избрани от народа.

В началото на месеца президентът Росен Плевнелиев официално внесе в Народното събрание предложение вотът да се състои на 25 октомври, а заедно с него и допитване с три въпроса - за мажоритарното, задължителното и електронното гласуване