Новите осем спасителни отряда ще бъдат разположени в 8 областни града - София, Благоевград, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Монтана, предаде БНР.

В зависимост от това къде ще бъдат разположени отрядите, ще могат да действат и в различни бедствени ситуации. Така спасителното звено, което е разположено в Монтана, ще може да работи в условия на радиационно замърсяване и при евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй".

Звеното, което е разположено в Бургас ще разполага с водолази, а звеното в Хасково със специалисти за химическа защита.

Преди дни от синдикатите в МВР алармираха, че се готвят съкращения, но главен комисар Николай Николов заяви, че във вътрешното ведомство и в пожарната не само няма да се съкращават хора, но се очаква да бъдат назначени около 250 нови служители.

"Тези хора ще работят именно в част от спасителните звена, част от тях обаче в момента преминават курсове и специализирано обучение", допълни Николов.

Шефът на пожарната каза още, че няма да се закриват и спасителните звена в пожарната на местно ниво. Според него реформата ще се състои в това, че на практика хората в пожарната ще спрат да се делят на пожарникари и спасители. По думите на Николов, тази практика до момента е показала, че в различни случаи на произшествия на място пристигат екипи, които са със сходни функции.