Изпепелени са вече стотици декари гори, съобщи БНР.

Засега е предотвратено запалването на къщи в близки населени места. Остава обаче опасността стихията, която постоянно мени посоката си заради вятъра да се прехвърли в съседен горски масив.

„Тежко е положението“, каза общинският кмет Ресни Мурад, който вече е потърсил съдействие от Министерството на отбраната.

Около 2000 декара е всъщност обхванатата територия, смята кметът.

Още преди обяд, когато пожарът беше засегнал 100-200 декара, от ИАГ съобщиха, че той на места е „прераснал във върхов“. Това – популярно казано - означава, че пламтят цели дървета и групи дървета.

Североизточен вятър затруднява усилията на горски служители, пожарникари и доброволци. Общо вече сто души се борят със стихията, каза кметът на Ардино.

Пратени са 10 високопроходими автомобила от които 4 специализирани за гасене на горски пожари участват в потушаването на огъня.

В гасенето участват и два хеликоптера от Военновъздушните сили, предаде БТА.

Никой не вярва, че бедствието ще бъде овладяно за часове, предаде репортер на БНР от мястото.

Стихията не е много далеч от населени места, по-специално квартал Веселиново в общинския център и селата Ахрянско, Светулка и Родопско.

Овладяна е стихията в Странджа

От друга страна, след едно денонощие борба с пламъците е потушен пожарът в района на странджанските села Малко Шарково и Ситово,община Болярово.

Това съобщи говорителят на областната дирекция на на МВР в Ямбол Татяна Павлова, цитирана от БТА.

Огънят е обхванал около 2200 декара, от които 420 декара издънкова широколистна гора и 30 декара борова гора, в трудно достъпен граничен район.

Останалите площи са сухи храсти и треви и стърнища. Няма пострадали хора, не са нанесени щети на къщи и земеделска продукция.

В борбата с огъня се включиха шест противопожарни автомобила от Болярово, Елхово и Стралджа, тежка верижна техника, както и военнослужещи от Ямбол със специализирани машини.