Огънят е изпепелил стотици декари гора, нискостеблена растителност, както и насаждения с маслини на остров Закинтос, съобщи БГНЕС.

Пожарът е избухнал в югоизточната част на острова между курортните селища Каламаки, Аргаси и Василикос, съобщи сръбското издание "Вечерне новости".

Освен пожарникарите, в гасенето на огъня участват и войници от гръцката армия, както и два самолета и един хеликоптер.

Войници и пожарникари изграждат ограничителни зони в близост до огнения фронт. От Гражданска защита съобщиха, че няма опасност огънят да се доближи до населени места, но забраниха движението на хора и автомобили в близост до горски площи, както и палене на огън, предаде БНР.

Друг голям пожар бушува южно от град Лариса в района на Фарсала. Там ситуацията е по-критична. Достъпът до района е труден. Местността е непроходима. Гасенето на пожара се извършва по въздух със самолети и хеликоптери. Огнищата са повече от едно.

В района духа и силен вятър, което прави изключително трудно овладяването на огнената стихия. Властите издадоха предупреждение за опасност от пожари. Гражданска защита предупреди регионалните структури да бъдат в повишена готовност. Прокуратурата разследва причините за пожарите. Има съмнения за умишлен палеж.

Гърция страда от разрушителни пожари всяко лято. През 2007 г. 76 души загинаха в пожарите в централната и южната част на страната.