Малко преди 9.00 часа днес огънят бе ограничен, уточнява БТА.

Стихията се разразила в неделя към 21.30 часа на метри от релсите в землището на село Стара Кресна. Огънят обхвана стръмна, скалиста и труднодостъпна горска местност, което затрудни работата на пожарникарите.

Пожарът е локализиран. Не е спирано преминаването на влаковете през района, тъй като огънят е бил по-нагоре.

"Има само 1-2 огнища в периметъра на пожара, които се потушават в момента. Няма опасност за къщите в селото, наш специализиран автомобил бе в района, но не се наложи да се действа, огънят не стигна до постройките", заяви Георги Пармаков - началник на Районна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" в Пиринския край.

Той уточни, че първоначално смятали, че причина за бедствието е авария в трафопост, но се оказало, че пламъците лумнали на повече от 100 метра от него.

Огнеборци изключват и версията хвърлен фас от пътник във влак или искра от самата композиция да са причинили пламъците. Според тях човешка небрежност при боравене с открит огън или умишлено действие са довели до възникването на пожара.

Виж снимки >>

Засегнати са 20 декара иглолистни насаждения с черен бор, както и драка. Пожарът е низов. Нанесени са незначителни материални щети, няма пострадали хора.

Правят се земни полоси край периметъра на пожара, обезопасява се районът, за да не тръгне отново огънят.

"Благодаря за положените усилия и на колегите, и на пожарникарите, които цяла нощ се бориха с огнената стихия", каза Дамян Дамянов - директор на Югозападното държавно горско предприятие в Благоевград.

Поради пожара снощи временно бе прекъснато електрозахранването на осветлението на тунела при км 389 по път I-1 между Симитли и отклонението за с. Стара Кресна, съобщи агенция "Пътна инфраструктура", цитирана от БТА. Тази сутрин обаче то е възстановено.