Това съобщи за БТА директорът на ОД на МВР-Хасково главен комисар Ангел Цанков. В РПУ-Тополовград са отведени фермер и двама негови работници.

Една от версиите е, че бедствието е започнало след работи по разчистване на пасище. Стопанинът е бил разпитван и за големия пожар в Сакар преди 10 дни.

Пожарът край с. Българска поляна е надхвърлил 10 000 декара площ и продължава да се разраства, съобщиха от областната администрация в Хасково.

В гасенето на разразилата се вчера около 13 ч стихия в Тополовградско и Харманлийско са се включили 22 противопожарни екипа от Хасковска и съседните области, предаде "Фокус".

Цялата налична техника на Югоизточното държавно горско предприятие в Сливен също работи по потушаването на стихията.

Против огъня е хвърлено и специализираното военно подразделение 52 740 в Хасково.

Евакуираните от снощи жители на Българска поляна са нощували при свои близки или в кметството. Те са около 50 души и засега не бива да се връщат в домовете си, докато не се нормализира ситуацията.  За днес са им осигурени медицинска помощ, храна и вода.

Пожарът се развива на три фронта към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево и община Харманли и Главан в община Гълъбово, съобщи говорителят на областния кризисен щаб Нели Вълканова, цитирана от БТА.

Обявеното снощи в 19 часа частично бедствено положение в община Тополовград остава в сила. Не се е налагала нова евакуация.

Хасковският областен управител Станислав Дечев е на терена,  той е начело на кризисния щаб в Българска поляна. По негова преценка думите му огънят е обхванал вече над 10 хиляди декара иглолистна и широколистна гора.

„Пожарът продължава да се разраства - каза той по радио "Фокус". - Навсякъде са разположени пожарни автомобили, за да се избегне опасността от заплаха за населението или запалването на къщи."

Трудно да се изчисли засегната площ с точност, тъй като местността е изключително пресечена, добави областният управител.

"Един хеликоптер също е в готовност да се включи в гасенето при необходимост“, обясни Дечев.

Той каза, че се прави всичко възможно разрастването на пожара да бъде ограничено и да не се налага повторна евакуация в района.