Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е възложил на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да започне проверка на санирани по националната програма сгради за качеството на строителство и за работата на надзорните фирми.

Проверката ще е за това какви материали се използват, за сертификати за качество и за произход на материалите и дали изолационните материали отговарят на противопожарните норми и дали са положени в съответствие с тях.

Проверката ще е на извадков принцип в шестте района за планиране на около 46 въведени в експлоатация сгради. Очаква се резултати от нея да има до две седмици.

Проверката е извън тази по сигнали за около 30 сгради. Министърът коментира това след участието си в кръгла маса на тема "Възможности за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес".

В отговор на въпрос министърът каза, че работата по проекта на здравното министерство за спешната помощ по ОПРР има забавяне с четири месеца, което се преодолява, като целта е до края на годината да бъде обявена поканата за подаване на проектното предложение и да има оценка в началото на 2018 г.

Проектът е за над 160 млн.лева и става дума за около 170 обекта - центрове за спешна помощ и филиали. Необходимо е да се дефинират обектите и какви дейности ще се извършват по тях, за да почне проектирането и кандидатстването.

Министърът посочи, че е станало известно, че в някои от избраните обекти по проекта в някакъв момент може и да не се извършва медицинска дейност. Защо да наливаме европейски средства някъде, където утре няма да има дори и спешна помощ, попита министърът.

По повод възможностите на намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес министърът коментира обсъжданата с ДНСК възможност за преминаване към уведомителен режим за строежите от пета категория. Работи се и по нормативната възможност да има електронни части на проектите.