Огнената стихия засегна 400 декара основно сухи треви и храсти, както и самозалесили се земеделски земи. Около 100 декара е унищожената иглолистна гора на територията на “Държавно горско стопанство Рилски манастир”, предаде БГНЕС.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов съобщи, че дежурни горски служители и пожарникари са били на място и през нощта, за да следят обстановката.

Огънят тръгна към 13 часа в събота от махала Лещанска, след небрежно боравене с открит огън.

30 служители на Югозападното държавно предприятие участваха в гасенето на горския пожар. На място бяха и екипи на пожарната в Дупница и Рила, 2 специализирани автомобила на предприятието за гасене на пожари и други два противопожарни автомобила.

Пожарът първоначално обхвана площ от около 250-300 декара, горяха сухи треви и храсти, самозалесили се земеделски земи, като по-късно огънят навлезе и в близката иглолистна гора.

По думите на директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който бе на мястото на пожара, предположенията са, че пламъците са тръгнали от близката махала. Най-вероятно отново човешка небрежност или неспазване на елементарни противопожарни правила е причината за поредното запалване, коментира той.