Две къщи и няколко селскостопански постройки изгоряха във Вълча поляна, община Елхово при пламнал в селото пожар около обяд.

Пламъците са дошли от сухи треви в края на селото и заради високите температури и силен вятър бързо са достигнали близките къщи.

В едната от тях възрастният Атанас Драганов е лежал да си почине по обяд, когато дошла кметицата на селото да му извика, че къщата му гори и да я напусне. Той успял да вземе само дрехи. При излизане пламъците обгорили ръката му. Екип на Спешна помощ го е превързал, предаде БТА.

Сигналът за огнената стихия, обхванала предимно сухи треви, храсти и широколистна гора, е подаден около 12 часа. На място работят екипи на ямболската пожарна, военнослужещи и хеликоптер на ВВС.

Хората в село Вълча поляна, където огънят е засегнал и няколко необитаеми постройки, са оповестени чрез сиренната система. Към мястото на пожара са пренасочени пожарни екипи и допълнителна техника от Бургас, Пловдив, Сливен и Хасково, съобщи МВР.

Има готовност за изпращане и на автомобили тежък клас от пожарните служби в Кърджали и Стара Загора. На място е директорът на националната пожарна Николай Николов.

"Основната задача на нашите хора е да опазят селото. Вдигнали сме цялото село на крак. Към момента нямаме информация за загинали и пострадали хора”, заяви гл. комисар Николай Николов.

Продължава борбата с пожара, който е на изключително голям фронт и се разпространява извън селото. Говорим за фронт километри, не знам как ще се справим. Теренът е пресечена местност, широколистни гори са засегнати, обясни кметът на Елхово Петър Киров пред БНР.

Приоритет на всички екипи на пожарната е овладяването на пожара в селото. "Взели сме всички мерки, за да не бъдат засегнати нови къщи, гасят се засегнати стопански постройки и треви. Спрели сме тока на селото и сме събрали хората в центъра на селото", обясни кметът.

От 13.00 часа хеликоптер Ми-17 и 35 военнослужещи от военното формирование 52 590 - Ямбол, с три специализирани автомобила участват в гасенето на нововъзникналия пожар.
По-рано днес същите модулни групи от Българската армия успяха да локализират пожара в село Лесово, община Елхово.

Вече втори ден пожарникарите се борят с огнищата на големия пожар до село Лесово. Огънят, обхванал около 7500 дка. сухи треви и храсти, вече е овладян. Стихията не застрашава близките населени места. В гасенето участват над 100 пожарникари, горски работници, доброволци и гранични полицаи.