Кметът на община Гълъбово обяви бедствено положение в село Главан вчера в 18.00 часа, припомня БТА.

Огнеборците не са допуснали пламъците да достигнат до крайните къщи на село Главан.

Пожарът пламна около 16.30 часа. Горят сухи треви, теренът, който се намира в Сакар планина, е силно пресечен и работата по овладяването на огнената стихия е затруднена.

Пет пожарни автомобила от Стара Загора, Пловдив и София, горски работници и доброволци участват в гасенето. Пристигнала е техника от сектор "Оперативни дейности" в Бургас и от "Мини Марица - Изток"; машините се опитват да направят просеки.

Пътят Стара Загора - Свиленград остава затворен в отсечката село Главан - Звездата.

Предишнят пожар в Сакар е локализиран

От Хасково БТА предаде, че предишният пожар в Сакар е локализиран и евакуираните са се прибрали.

Пожарът в Сакар между селата Българска поляна, Черепово и Главан е локализиран, съобщи говорителят на областния кризисен щаб в Хасково Нели Вълканова.

От вторник по обяд, когато огънят избухна, до днес стихията е унищожила 12 000 декара площи, като приблизително 9 000 декара са широколистни и иглолистни гори.

Всички жители на населените места, които бяха потенциално застрашени, са вън от опасност. "След овладяването на пожара, екипи на пожарната, горските стопанства и на военните продължават да дежурят по периметъра на района", информира директорът на областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев.

И армията се бори със стихията

В гасенето и на двата пожара участваха военнослужещи с техника, информираха от Министерството на отбраната.

Два модула с над 60 военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада участват в гасенето на пожари в Гълъбово и Тополовград по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, се казва в съобщението.

31 военнослужещи със специализирана техника от военно формирование 52740 - Хасково и днес продължаваха да гасят пожара между селата Българска поляна и Черепово. Ръководителят на модула е капитан Светослав Везев.

В 5.30 ч 30 военнослужещи със специализирана техника от военно формирование 44220 - Стара Загора, с ръководител капитан Георги Георгиев, се включиха в гасенето на пожар край с. Главан.