Над 50 жители на село Българска поляна са евакуирани и тази нощ няма да бъдат в домовете си, съобщиха от пресцентъра на Област Хасково.

Обявено е бедствено положение в община Тополовград, съобщи БНР. Пламъците са опасно близо до селото. Положението е критично.

Над 5000 декара площ са обхванати от пламъци. Фронтът на пожара се разгръща и вече върви в две посоки: от Българска поляна към село Черепово, община Харманли и от Българска поляна към Главан, община Гълъбово.

„Усилията на всички противопожарни екипи и институции са насочени към спасяване на село Българска поляна. Хората в момента са в безопасност, но евакуацията на живеещите в 20-те крайни къщи беше наложителна”, съобщи Областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Той и заместникът му Валентин Ангелов координират на място действията на противопожарните екипи, на служителите на горските стопанства, общинските служители и доброволците. На мястото на пожара е и директорът на ОД на МВР Хасково Ангел Цанков. Операцията по овладяване на стихията ръководи директорът на РД ПБЗН Хасково Николай Вълчев.

Директорът на Хасковската пожарна Николай Вълчев съобщи, че всички сили са хвърлени за овладяване на огъня и пресичането на неговия път към селото. По думите му, пожарникарите нямат никакъв контрол над стихията.

Пожарът е обхванал борова гора и е върхов. Няма и пътища, и никакъв достъп до вътрешността на огнището.

Комисар Николай Вълчев е категоричен, че причината за палежа е след чистене на пасище с трактор, от който е тръгнала искрата.

В 2012-а година на същото място, отново след почистване на ливади, избухна голям пожар, който изпепели огромна територия.

В село Българска поляна заседава Кризисният щаб.