Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ каза, че към момента няма пожар, който да не е поставен под контрол.

Има три по-сериозни огнища, който не се разпространяват, но през нощта са били под наблюдение – в Ямбол, Стара Загора и Хасково, отчете той.

Този август е по-тежък от миналогодишния, тъй като досега са регистрирани с 31 пожара повече, каза гл.комисар Николов.

От началото на годината досега огнеборците са загасили 23 хил. пожара, огънят е унищожил над 20 хил. гори, и повече от 50 хил. други площи.

Възстановяването на един декар гора струва около милион, посочи гл. комисар Николов.

Пряко спасени от началото на годината са 1200 човешки живота, но в пожари са загинали 91 души. Всяка година жертвите са 111-118 души, като повечето са възрастни хора. За последните пет години са загинали 351 възрастни, каза още Николов.

Главните причини за тези инциденти са неправилно ползване на отоплителни уреди – ел. възглавници, неизправни газови котлони и пр.

Главният комисар отрече да има случай в бедствена ситуация пожарни коли да са пристигали празни. Николов обаче отчете, че средностатистическата пожарна кола носи 2,5 тона вода, които се изразходват за три минути. Първа задача на пожарникарите е да подсигурят вода, затова хората си мислят, че колите отиват празни, обясни той.

Повечето пожари са в резултат на човешка дейност, категоричен е гл. комисар Николов, предимно небрежност, но и самонадеяност.