Сигналът за огъня е бил подаден в 0,30 часа тази нощ. Той е възникнал в стая в халето, която не е била обитавана от кандидати за хуманитарен статут и е била ползвана за склад.

При инцидента са изгорели 10 матрака за легла, 15 метра от електрическата инсталация, 16 квадратни метра от хънтъра на тавана, а 50 квадратни метра от стените са опушени. Огнеборци от местната противопожарна служба в Харманли са успели да потушат огъня.

"Причините се разследват, правят се огледи. На този етап не можем да се ангажираме с категорично заключение за причините за пожара", каза пред БТА инспектор Пламен Петков от Областната пожарна в Хасково.

Самите мигранти са били изведени от спалните помещения в съседство по време на гасенето на огъня и са били отведени на безопасно място.

В края на януари 500 бежанци от лагера в Харманли бяха евакуирани, след като пожар избухна в столова до спално помещение, в която са били складирани маси и дюшеци. Тогава бе съобщено, че причините за пожара се разследват, като основните версии са късо съединение и незагасена цигара.