Спасените засега българи са Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова и С. Аргирова.

По-рано от МВнР съобщиха, че спасените българки са Р. Тодорова и С. Божилова, но по-късно информацията за името на едната ни сънародничка бе коригирана.

Девет българи е имало на ферибота, плаващ от Гърция за Италия.
Имената на българите в подадения от гръцка страна списък, освен четиримата вече спасени, са: С. Божилова, А. Асенов, В. Доспатлиев, М. Мосавитцки и П. Ненова.

Вижте снимки >>>

Италианските венноморски сили успяха да спасят 329 души от бедстващия ферибот към 11.30 ч. българско време. От тях 85 са на борда на десантния кораб амфибия "Сан Джорджо". Един пътник с проблеми със сърцето бе прехвърлен с хеликоптер в болница в Италия. Хората, повечето от които гърци, са евакуирани с помощта на хеликоптери и кораби, притекли се на помощ на кораба, на борда на който вчера избухна пожар

149 пътници и членове на екипажа остават все още в капана на авариралия плавателен съд. Няма други жертви освен гръцкият гражданин, за чиято смърт бе съобщено в неделя.

В спасителната операция участват осем италиански хеликоптера и един гръцки "Супер Пума". В готовност са два военнотранспортни самолета С-130, които при продобряване на времето могат да се включат в спасителната операция.

Първите спасени пристигнаха тази нощ в италианския град Бриндизи, в югоизточната част на Италия, на около 75 километра от местоположението на авариралия ферибот в Адриатическо море.

В операцията италианските власти мобилизираха четири влекача с цел да изтеглят "Норман Атлантик" до Бриндизи, след като пътниците и екипажът бъдат спасени. Сега обаче властите обмислят да изтеглят кораба към най-близката Албания (Вльора) в случай на нужда.

Търговският кораб "Спирит ъв Пиреъс" с 49 пасажери от "Норман Атлантик" на борда се опита да стигне до пристанището Бриндизи, но морето е прекалено бурно и той не можа да се доближи до пристанището. Поради тази причина беше пренасочен към италианското пристанище Бари, на стотина километра по на север, съобщиха италианските морски власти.

Тялото на гръцкия пътник, който загина в трагедията, беше открито. Съпругата на пътника беше откарана с хеликоптер до Бриндизи.

Тази нощ военностранспортен самолет С-130 на гръцките военновъздушни сили пристигна в италианския град Лече. Той ще откара до Гърция оцелелите гърци от кораба, които ще пристигнат със "Спирит ъв Пиреъс" или с хеликоптери.

В Бриндизи в пътническия терминал на пристанището са разпънати палатки, в които се приютяват оцелелите от трагедията.

Пътници от 26 националности има на борда на авариралия ферибот. Сред тях и деветимата българи. Снощи българското външно министерство съобщи за двама евакуирани българи.

На борда на кораба е имало 478 души, посочва Асошиейтед прес. Той плаваше от гръцкото пристанище Патра за италианското пристанище Анкона.

В зоната, в която бедства "Норман Атлантик" има 10 търговски кораба, които помагат в спасителните операции.

Пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя в отделението за автомобили. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба, заливани от проливен дъжд и градушка и дишащи трудно заради гъстия дим, посочва АП, като се позовава на разкази на пътници, успели да се свържат по телефона в гръцки медии.

Корабът "Норман Атлантик" плава под италиански флаг, но е собственост на гръцката фериботна компания АНЕК, допълва ДПА.

Агенцията цитира пътник, успял да се свърже с гръцката телевизия МЕГА. Той разказва, че огънят на борда на кораба е предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.