В 30-километровата "мъртва зона" около Чернобилската АЕЦ са ликвидирани всички огнища на пожара, съобщи пресцентърът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, цитиран от ТАСС и БТА.

Продължава гасенето на локализирани огнища на тлеещ торф край селата Ковшиловка, Глинка, Старая Красница и Лубянка на обща площ от 26 хектара. Огнеборците са успели да попречат на разпространяването на пожара към горските масиви.

Вижте снимки>>

Държавните институции в България заявяват, че пожарът в района на АЕЦ "Чернобил" не предизвиква повишаване на радиационния фон в България.

В България и в съседните държави няма завишена радиация вследствие на пожара  около чернобилската АЕЦ, обяви категорично пред журналисти в парламента вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Министърът добави, че МВР има план за реакция при нужда като част от мерките, по които ведомството работи, но няма основание за излишна тревога. "Забелязах висока чувствителност, проверили сме нивата на радиация не само у нас, но и в съседните държави, следим информационно процеса", уточни Бъчварова.

От Министерството на здравеопазването също потвърдиха, че за момента няма опасност за здравето на българите заради пожара край АЕЦ "Чернобил".

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната.

Националният оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България.

МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

Има национална система за мониторинг на радиационния фон и няма никакви индикации за промяната му в страната, и за превишаване на нормите. Това коментира пред журналисти и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, по повод появил се слух за радиационен облак от Чернобил, който се придвижва към Варна и притесненията на местното население.

"Националната система е свързана и със системите на другите държави. Това, което имаме като информация е, че няма индикации за каквато и да било промяна на гама фона", каза министър Василева.

"Нека хората да бъдат спокойни. Имат възможности в реално време в интернет да следят показанията на системата и замерванията, които се правят. Не би трябвало да се притесняват", каза още екоминистърът.

В края на април украинските огнеборци  потушиха големия горски пожар, който заплашваше да се разпространи в района на изоставената Чернобилска ядрена електроцентрала.

Тогава Службата за извънредни ситуации изпрати повече от 300 пожарникари, три самолета и един хеликоптер за овладяване на пожара, който според Яценюк е бил най-големият от 1992 г. – на 20 км от атомната централа и на около 5 км от местата на заравяне на радиоактивни отпадъци.