Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Продължава гасенето на пожара край селата Маточина и Присадец. Към този между селата Княжево и Срем се пренасочват допълнителни сили. Сакарци, Тополовград Маточина, Свиленград Присадец, Тополовград Княжево, Тополовград. 

Пожарната обстановка на територията на областта остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство, всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие и доброволци са включени в потушаването на действащите огнища на пожари в региона.

Със съдействието на премиера Бойко Борисов 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите днес през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област.

Снощи премиерът посети района на с. Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов.

Пожарът, който възникна в гориста местност между тополовградските села Княжево и Срем, не е овладян. Разпространил се е на площ от около 800 дка и се предприемат действия за негово локализиране. Това каза пред БНТ главен инспектор Стефан Стефанов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Според първоначалните данни пожарът е възникнал в следствие на почистване на пасища с тежка техника.  

"Забранено е такова почистване в пожароопасния сезон. За съжаление, административните мерки явно не са достатъчни. Освен глобата, която ще понесе, собственикът ще бъде лишен от субсидии. Стефанов добави, че предстои дискусия с експерти от Земеделското министерство, за да се намерят по-въздействащи механизми за намаляване на риска от възникване на такива пожари", заяви. гл. инсп. Стефан Стефанов.

Той допълни: "От началото на месец август имаме над 3 400 пожара. В момента най-натоварената област е Хасково."