Заради очаквани значителни валежи от сняг и силен вятър е обявен оранжев код за цяла Северна и цяла Източна България, както и за Хасковска и Кърджалийска област.

Очакваните количества валеж в Северна България са до 30, а в Източна - до 40 литра на квадратен метър.

Пулсациите на вятъра ще надхвърлят 80 километра в час.

Жълт е кодът за всички останали области, където се очакват валежи до 25 литра на квадратен метър и отново силен вятър.

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон "Албена", който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни.

През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападната половина ще превалява сняг, а в югоизточната - дъжд. Очакват се значителни валежи, образуване на снежна покривка, а по планинските проходи ще има и навявания.

С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса.

На 23 и 24 януари ще бъде студено, но вече без валежи. Снежната покривка в Северна България и по високите полета на Западна ще се задържи и минималните температури там ще са близки и дори по-ниски от минус 10 градуса.

Още във вторник вятърът чувствително ще отслабне, на места в Западна България и ще стихне.

Ще има и слънчеви часове, повече в планините. На места в низините и затворените котловини ще има условия за мъгли или ниска облачност.