Към 13:00 основните проблеми бяха в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 40 произшествия. Няма данни за пострадали хора.

Вижте снимки >>>

В област Бургас е регистрирано свлачище в района на село Билка и е затворен за преминаване Рижкия проход.

Наводнена е основно северната част на бургаския квартал „Лозово“. Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрическото захранването.

В районите на комплексите "Изгрев", "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези.

Граждани са подали сигнали, че в к-с "Меден Рудник" заради силния вятър има висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени са и дървета.

Поради наводнение на пътното платно, са затворени главен път Бургас - Варна /за леки автомобили/, пътят Обзор - Варна и пътят Бургас - Средец в района на с. Константиново.

В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки в равнинната част и планинската част са мокри.

Активизирано е свлачище на път II-48 /Петолъчката – Котел/ на 100 м от разклона за с. Жеравна /Община Котел/. Затворено за движение е едното платно.

Продължава да бъде усложнена обстановката в гр. Дългопол, където са наводнени къщите, разположени в ниската част на населеното място. На територията на общината е обявено бедствено положение.

В Община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в селата Комарево, Овчага, Бозволийско, Блъсково и Юнак.

На територията на община Кърджали преливат микроязовирите на селата Невестино и Македонци. Активирано е свлачище в близост до джамията на село Глухар.

Непроходим е пътя Кърджали-Хасково през село Мост. В село Посник е прекъснато мостово съоръжение и е затруднена връзката със селата Посник, Девинци, Гургулица и Момина сълза.

На територията на област Добрич в селата Опанец, Драганово и Богдан има залети земеделски земи, дворове на къщи. Екипи обхождат критичните точки и следят за нивото на реките и водоемите в района. Към момента не се налага евакуация.