Едва сега започват да стават ясни мащабите на щетите, причинени от урагана Ирма на архипелага Флорида Кийс, където почти всички жилища са повредени или унищожени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Като цяло всички домове на архипелага са били засегнати по един или друг начин", заяви директорът на Федералната агенция за извънредни ситуации на САЩ Брок Лонг.

Според цитирана от него оценка са унищожени около 25 на сто от жилищата на архипелага Флорида Кийс, а 60 на сто са повредени.

Островите, които се подават едва на няколко метра от водата, бяха ударени с пълна ярост от урагана от четвърта категория. Ветровете от 215 км/ч доведоха до рязко повишаване на морското равнище.

Ирма вече загуби характеристиките си на буря и отслабна до тропическа депресия, продължавайки да се придвижва над щата Алабама.

Бурята причини най-малко 40 жертви на Карибите и във Флорида. Общо 15 милиона души са без електричество в останалата част на Флорида, която беше по-слабо засегната от стихията. Един милион са без електричество и в съседния щат Джорджия.

Летището на Маями поднови работата си, като действа с 30 на сто от нормалния си капацитет. Възстановяването на нормалната му работа не се очаква до края на седмицата.

Остатъците от урагана Ирма принудиха международното летище в Атланта, което е най-натовареното в света, да отмени близо 200 полета, съобщава Асошиейтед прес.

Общо Ирма доведе до отмяната на около 1300 полета, като се отчитат и тези от Атланта, съобщи говорителят на летището Ендрю Гобейл. То обаче продължава работата си и самолетите продължават да излитат и да кацат.

В много селища по западното крайбрежие на САЩ гледката е една и съща: съборени покриви, изкоренени дървета, прекъснати кабели, наводнени улици, по които плуват отломки, отбелязва АФП.

Най-тежко са пострадали популярните модулни къщи, които се сглобяват на място. Силните ветрове са откъснали цели парчета от стените.