Стихията предизвика на места сериозни смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия.

В Германия загинаха шестима души при инциденти, предизвикани от бурята, съобщи Франс прес. 59-годишен мъж загина в къмпинга "Емерих" в Северен Рейн - Вестфалия, премазан от дърво, повалено от силния вятър. Шофьор на камион на 68 години загина при катастрофа, а пожарникар загуби живота си по време на служба в същата провинция. Негов колега загина в Тюрингия.

В Бранденбург загина шофьор на камион при пътен инцидент, предизвикан от силния вятър. Водач на автомобил загуби контрол над колата си и се блъсна в тежкотоварен камион в Мекленбург - Предна Померания и също загуби живота си.

В Холандия паднали дървета убиха двама мъже по на 62 години в град Зволе и град Енсхеде. В южните предградия на белгийската столица Брюксел една жена беше премазана от дърво, паднало върху колата й. В Италия загина мъж, съборен от коня си от вятъра.



Германската железопътна компания "Дойче бан" съобщи, че железопътният транспорт в цялата страна е спрян заради бурята и че ще бъде подновен, след като жп мрежата бъде проверена дали е проходима и дали няма повреди. Компанията не бе предприемала такава мярка от 2007 г., когато бурята "Кирил" връхлетя страната.

След като парализира железопътния трафик в западната част на първата икономика в Европа, "Фридерике" се запъти на изток с ветрове от над 130 км/ч, съобщиха метеорологичните служби. Някои влакове все пак тръгнаха отново вчера вечерта в Северозападна Германия, когато бурята попремина.

В Тюрингия бе отнесен покривът на училище, докато в него още имаше деца, но никой не пострада. В планинския масив Харц поривите достигаха 203 км/ч, нещо невиждано за Германия.

Бури предизвикаха транспортен хаос в Европа и в САЩ (снимки) >>

По-рано бурята, дошла от Северно море, предизвика смущения в Холандия и в Белгия. Спряно бе движението на високоскоростните влакове "Талис", свързващи Франция, Белгия, Холандия и Германия. Сутринта бяха отменени 320 полета на амстердамското летище "Схипхол", имаше анулирани полети и на летищата в германските градове Дюселдорф и Мюнхен.

На места лошото време предизвика хаос и при движението по пътищата. В Холандия вятърът преобърна 66 камиона, което предизвика на места чудовищни задръствания.