Това стана ясно след заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане проведе под председателството на вътрешния министър Йордан Бакалов, съобщиха от МВР.

Комисията предлага на правителството да отпусне 19 910 247 лв.

За общините Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните, Смолянско ще се отпуснат авансово 70% от средствата.

Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи. Комисията предлага да бъдат отпуснати средства и за разплащане на разходите по преодоляване на последиците от наводненията през юни в областите Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Хасково и Софийска област.

За общините Плевен и Родопи ще бъде предложено допълнително финансиране за обекти, които се възстановяват в момента, съобщиха от МВР.

Преди дни България подаде заявление за финансова помощ от Фонд “Солидарност“ на ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в областите Враца и Видин.

Щетите от обилните дъждове в Северозападния район в периода 31 юли - 2 август 2014 г. са оценени на 77,5 млн. евро, се посочва в прессъобщението. Сумата надхвърля минималния праг за регионално бедствие според регламента на Фонда и е включена в заявлението за подкрепа.

Миналия уикенд страната бе блокирана от валежи от сняг и дъжд. Няколко общини бяха в бедствено положение, сред които най-тежко Габрово и Бургас. Габрово дори поиска помощ от държавата за справяне с бедствието. В Бургас пък почина една жена- жертва на пороите.