Бедствено положение в Бургас

 Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение заради валежи от дъжд. То е заради тежката обстановка в к-с „Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, село Извор, село Маринка, вилна зона „Черниците“, рибарско селище „Ченгене скеле“. По-късно бе обявено бедствено положение и в областта. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания.

Има бедстващи хора в рибарското селище.

Стотици хора са евакуирани.

Скъсала се е язовирната стена на село Черни връх, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Огромно количество вода се е изсипало на пътното платно. Кметът на Бургас съобщи, че за да бъдат предотвратени инциденти, се налага спешно затваряне и на пътя Бургас – Средец.

Има опасност от скъсване на язовири, единият от които е до нефтопровода, което е потенциална опасност от еко катастрофа.

Кризисен щаб следи ситуацията постоянно.

Бедствено положение в община Баните

 В смолянската община Баните е обявено бедствено положение заради валежите от дъжд. Активизирали са се десетки свлачища, прекъснато е електрозахранването, няма и вода, съобщи БНР. В село Баните земната маса е затрупала две леки коли. Няма пострадали хора. Река Малка Арда е излязла от коритото си. Засега няма наводнени сгради.

Бедствено положение в Габрово


Заради тежката зимна обстановка към 14.00 ч. днес кметът на Габрово Таня Христова е обявила бедствено положение на територията на общината заради сняг.

Въведен е в изпълнение общинският план за защита при бедствия и са мобилизирани всички структури, ангажирани с неговото изпълнение.

Силно затруднено е движението на автомобилите по общинската пътна мрежа - както по градските направления, така и по пътищата към селата.

Проходът "Шипка" се почиства и се опесъчава с 20 машини на областното пътно управление. Оттам се преминава само с вериги.

4 автобуса, единият с деца, изтеглени от Беклемето

Четири автобуса бяха изтеглени от прохода Троян-Кърнаре, единият от тях с деца.

60 души пък са били спасени от снежен капан на Кръстова гора.

Бедствено положение в Севлиево

Кметът на Севлиево Иван Иванов е обявил днес в 15 часа бедствено положение на територията на общината заради усложнената зимна обстановка.

В действие е приведен общинският план за защита при бедствия. Информирани са всички служби, ангажирани с неговото изпълнение. В Общинската администрация работят Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Без ток са 30 населени места в общината. Непроходими са пътищата към град Дряново и към селата Крушево, Младен, Буря, Идилево, Дамяново, Добромирка, Ловнидол, Търхово, Стоките, Валевци, Угорелец, Кръвеник, Селище, Табашка, Боаза, Столът и Млечево.

Критично е положението и в Пловдивско, особено в община Първомай. Има евакуирани хора.

 Блокирани пътища и жп линии>>>>

Селища без ток

Падналият първи сняг събори много дървета върху съоръжения от електропреносната мрежа и прекъсна електрозахранването. 33 000 абонати са без ток.

Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ. Екипи на компанията работят усилено за отстраняване на повредите.

В Ловешка област 80 населени места са без ток заради авария в електропреносната мрежа от снеговалежа.

В община Велико Търново 13 населени места са без ток, заради прекъсната електропреносна мрежа от паднали дървета и клони, съобщиха от общинската администрация.

Без ток заради аварии вече са над 50 села и пет квартала на Габрово, а междуградският транспорт към Севлиево и към Велико Търново е спрял. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Река Хасковска преля, кръстовища и улици са под вода

Възлови кръстовища в центъра на областния град Хасково бяха под вода и трудно проходими. Река Хасковска излязе от коритото си в централната градска част. По улиците имаше закъсали автомобили. Реката е преляла в района до Зеленчуковия пазар.

От общинската администрация обясниха, че преливането е станало, когато нивото на реката се е изравнило с отводнителните шахти.

Щаб към МВР координира дейностите в страната.

В пет области в Югоизточна България е обявен червен код заради опасно време- в Смолян, Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас. В други 14 пък кодът е оранжев-София-град и София-област, Пазарджик, Ловеч, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Стара Загора, Сливен.